Hlavní obsah

Zeměpisný test pro náročné: Vyznáte se v nejmenších státech světa? Pak jistě víte, kde leží Nauru

Foto: Darrius Abel Detenamo, Shutterstock.com

Foto: Darrius Abel Detenamo, Shutterstock.com

Na světě existují téměř dvě stovky států, od největšího Ruska až po nejmenší Vatikán. Ty největší byste zřejmě na mapu světa umístili celkem bez potíží, s jakou jistotou byste ale na mapě hledali země jako Tuvalu nebo Kokosové ostrovy?

Článek

Názvy těch nejmenších států světa už si zřejmě většina z vás nepamatuje ani z hodin zeměpisu. Zařadit je na mapu správně je spíš dílem šťastné náhody než znalostí. Nebo věříte, že máte i tyto zeměpisné trpaslíky v malíku? Uvidíme, jak obstojíte v našem testu.

1. Tokelau je skupina tří korálových ostrovů v Tichém oceánu. Politicky spadají pod:
2. Guamané, obyvatelé ostrova Guam ležícího v souostroví Mariany, získávají narozením automaticky americké občanství. Do hlavního města USA Washingtonu to přitom mají vzdušnou čarou:
3. Nauru je:
4. Tuvalu je co do rozlohy čtvrtou nejmenší zemí světa a má druhý nejmenší počet obyvatel. A bohužel také nejistou budoucnost. Je možné, že do roku 2050 tento ostrovní stát v Oceánii…
5. Kokosové ostrovy jsou malé souostroví v Indickém oceánu a zámořské teritorium Austrálie. Poležení na písečných plážích ve stínu kokosových palem zde kazí jeden nepříjemný fakt, a to:
6. Mezi zámořská území Austrálie patří také Vánoční ostrov. Jak získal své jméno?
7. Necelých sedm kilometrů čtverečních má Gibraltar, těsně sousedící se Španělskem. To o něj ale v minulosti přišlo. Dnes je zámořským územím jaké země?
8. Svatý Bartoloměj je ostrov v Karibském moři patřící Francii. Jeho hlavní město Gustavia je pojmenováno po:
9. Macao bylo tradiční součástí čínského území. V polovině 16. století ale zemi objevili evropští mořeplavci a začali se zde usazovat. Jejich rozpínavost vyvrcholila roku 1887, kdy vláda jedné evropské země donutila slabou vládnoucí dynastii, aby jí podepsala správu území na věky věků. Dlouhodobá jednání nakonec v roce 1999 vrátila suverenitu země do rukou Číny. Kdo zde ale více než sto let panoval?
10. Kde hledat městský stát Vatikán asi není těžká otázka. Tušíte ale, kdo je jeho hlavou?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám