Hlavní obsah

Pivní kvíz: Co všechno (ne)víte o Čechy milovaném nápoji?

Foto: r.classen, Shutterstock.com

Foto: r.classen, Shutterstock.com

Češi jsou národem pivařů, tekutý chleba hodně z nás miluje. Pijeme ho na žízeň, na chuť, když je vedro, abychom se zchladili, prostě kdykoli. Včera byl Mezinárodní den piva, snad jste ho pořádně oslavili. A dnes můžete pokračovat, vzdejte zlatavému moku hold svými znalostmi o něm. Zvládnete náš pivní kvíz?

Článek

Včera byl Mezinárodní den piva, pohyblivý svátek, který připadá vždy na první srpnový pátek. Kupodivu s ním nepřišli Češi jako tradiční milovníci zlatavého moku, ale Američani. Kdo ho vymyslel ale není důležité, na tom, že si tenhle oblíbený nápoj zaslouží mít svůj den, se asi shodne hodně z nás. A i když pivo třeba nepijete, nebo si ho dopřejete jen výjimečně, určitě toho o něm jako správný Čech dost víte. Nebo ne? To zjistíte v našem dnešním pivním kvízu.

1. Historie piva je velmi dlouhá, lidstvo už tenhle nápoj konzumuje tisíce a tisíce let. Víte, kdo a kde nejspíš vařil pivo jako první?
2. Že se pivo vaří z vody, kvasinek, chmele a obilného sladu, ví asi každý. Víte ale, jaký obilný slad se pro jeho výrobu používá nejčastěji?
3. Nejsilnějším pivem na světě je Snake Venom (v překladu hadí jed) s obsahem alkoholu 67,5 procenta. Tipnete si, v jakém pivovaru a ve které zemi ho vaří?
4. Piva se rozdělují podle stupňů, nejčastěji pijeme desítku či dvanáctku. Tyto stupně ale neurčují obsah alkoholu, nýbrž množství použitého sladu. Víte, kolik procent alkoholu obsahuje tradiční desítka?
5. Velké pivo se točí do půllitru, malé do třetinky, ale existuje i kompromis mezi tím. Pivo, které se točí do půllitru, jeho obsah je ale 0,3 litru a zbytek tvoří pěna. Jak se mu říká?
6. Víte, kdo je patronem českého piva a ochráncem pivovarníků?
7. V Česku je obrovské množství pivovarů. Plzeňský, krušovický, velkopopovický, brněnské Starobrno či českobudějovický Budvar. Víte ale, se kterým městem (obcí) a pivovarem je spojeno Postřižinské pivo, úzce spjaté s dílem spisovatele Bohumila Hrabala?
8. Víte, jaké pivo se v minulosti označovalo jako dělnické, sklářské či huťské?
9. Češi jsou velcí pivaři, ale to samé platí i pro Iry. I k jejich životnímu stylu nesmazatelně patří tenhle nápoj. Jaké pivo tam pijí nejčastěji?
10. Kolik piva dostanete, když si objednáte tuplák?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám