Hlavní obsah

Nestůj a pojď nebo Koukněte na toho fintila. Otestujte se, jak dobře znáte písničky Petra Hapky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zítra by mu bylo rovných osmdesát. Narozenin se ale geniální hudebník a skladatel Petr Hapka nedožil, zemřel téměř před deseti lety. Jeho písně jsou ale nesmrtelné, minimálně ty nejznámější nejspíš znáte. Nebo ne? To zjistíte v našem kvízu.

Článek

Nerozlučnou a hlavně autorsky veleúspěšnou dvojici tvořil Petr Hapka s Michalem Horáčkem, skvělým textařem, který dokázal Hapkovy nádherné melodie opatřit stejně silnými verši. Písně z pera Petra Hapky zpívala například královna českého šansonu Hana Hegerová, ale i Lucie Bílá, Michael Kocáb, Richard Müller či Jana Kirschner. A relativně často se ke zpěvu odhodlal i sám Petr Hapka. Jeho osobitý projev dodal songům nezaměnitelnou autenticitu a emoční sílu.

Zmínit je ale potřeba i Hapkovu práci na filmové hudbě – Copak je to za vojáka…, Léto s kovbojem, Páni kluci, Sedmero krkavců, Holky z porcelánu, Den pro mou lásku, Panna a netvor – to je jen malý výčet snímků, pro které složil hudbu.

Zítra by měl osmdesáté narozeniny. Zemřel v listopadu 2014, asi rok poté, co se u něj projevila Alzheimerova choroba. On možná ztrácel pojem o realitě a zapomínal, my ale ne. Jeho hudba je nezapomenutelná. Jak dobře si ji pamatujete, zjistíte v našem kvízu.

1. „Ty jsi má, levandulová, úplně celá celičká levandulová, nádherně levandulová.“ Asi nejslavnější píseň Hany Hegerové, kterou pro ni napsal Petr Hapka, text je z pera Michala Horáčka. Hapka v ní i zpívá a hraje ve videoklipu. Ale schválně, jak zní první sloka, kterou zpívá Hana Hegerová?
2. Opět skvělá dvojice Hapka (hudba) a Horáček (text) a dojemná píseň Dívám se, dívám. Je o lásce a o tom, jak důležité je mít vedle sebe někoho, kdo je vždy a za všech okolností po vašem boku. Zpívá ji Petr Hapka s Lucií Bílou. V písni se opakovaně ptá: „Jestli to pro mě uděláš?“ A prosí i o to, aby řekla klidně hroznou lež. Tipnete si jakou?
3. I Michael Kocáb využil několikrát nesmírného talentu Petra Hapky. Která z následujících písní z Kocábova repertoáru ale není dílem Hapky a Horáčka?
4. „Například východ slunce a vítr ve větvích, anebo píseň tichou jak padající sníh, tak to prý nelze koupit za žádný peníze, jenže zbejvá spousta věcí a ty koupit lze.“ I tuhle slavnou píseň, kterou zpívá Richard Müller, složil Petr Hapka a otextoval Michal Horáček. Jak se jmenuje?
5. Autor hudby Petr Hapka, text Michal Horáček, zpívá Petr Hapka. O chlapovi ve středních letech, jemuž výkonnost klesá, únava roste, není tím, s kým se počítá. Ale on to nevzdává a zpívá: „A přesto dělám, co mohu. Jsem jak ten anděl v barokním slohu.“ Jak se píseň jmenuje?
6. První noc v novém bytě je také slavná píseň, opět dílo dvojice Hapka Horáček. Víte, kdo ji zpívá?
7. Bude mi lehká zem je píseň, k níž složil Hapka hudbu a ještě si v ní zazpíval. S kterou zpěvačkou tentokrát?
8. „Má krásko, s přetěžkými víčky, snad je tvůj rytíř na cestách. Snad si tvou krajkou od spodničky stírá prach, na cestách.“ To je refrén další písně dua Hapka-Horáček. Jak se jmenuje?
9. „Koukněte na toho fintila, pod krkem žlutého motýla.“ Tak začíná slavná píseň z Manéže, pořadu Bolka Polívky, který byl svého času velmi oblíbený. Jak se jmenuje?
10. Hudbu k písni Nestůj a pojď ve filmu Páni kluci, kterou zpívá Václav Neckář, složil Hapka, autorem textu je Zdeněk Rytíř. I když ji všichni znají pod názvem Nestůj a pojď, její původní jméno znělo jinak. Víte jak?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám