Hlavní obsah

Literární kvíz. Jak dobře znáte slavné české spisovatele a jejich dílo?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Jste vášniví čtenáři a na českou literaturu nedáte dopustit? Nejspíš pro vás tak náš dnešní literární kvíz nebude problém. Ale poradí si s ním určitě i méně zdatní čtenáři. Je totiž zaměřený na nejznámější české autory, o nichž jste se určitě učili. Poradíte si s otázkami, nebo vás přece jen nachytáme?

Článek

Ať už hltáte jednu knížku za druhou, nebo patříte spíš k rekreačním čtenářům, neměl by pro vás dnešní kvíz být zásadní problém. Otázky se týkají slavných českých spisovatelů a spisovatelek, o nichž jste se učili už ve škole, a alespoň některé z jejich děl jste minimálně v rámci povinné četby nebo přípravy na maturitu četli. Tak schválně, jak si poradíte s našimi otázkami?

1. Dámy mají přednost, proto začneme naší asi nejslavnější spisovatelkou Boženou Němcovou. Její nejznámější dílo Babička určitě znáte, ale Němcová psala i kratší prózy, pohádky či poezii. Které z následujících děl ale přece jen nenapsala?
2. Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále, Příliš hlučná samota, Skřivánek na niti, Perlička na dně, Slavnosti sněženek. Kdo všechna tahle úchvatná díla napsal?
3. I Aloise Jiráska určitě znáte, a kdybyste měli jmenovat jedno jeho dílo, nejspíš to bude jeho historický román Psohlavci. Víte ale, o jakém období českých dějin vypráví?
4. Když je řeč o českých spisovatelích, nelze vynechat Jaroslava Foglara, asi nejslavnějšího autora literatury pro mládež. Pod jeho rukou se zrodily Rychlé šípy, chlapecká dobrodružství, která hltají čtenáři dodnes. Schválně, víte, kolik bylo Rychlých šípů a jak se jmenovaly?
5. Dany Smiřický je hlavní hrdina skvělého románu Josefa Škvoreckého, který byl i zfilmován, a hlášky z filmu doslova zlidověly. Jak se román (a i film) jmenuje?
6. Nejen Josef Škvorecký, ale i jeho manželka se věnovala literatuře. Z jejího pera vzešla díla jako Honzlová, Nebe, peklo, ráj či Pánská jízda. Víte, jak se tahle významná česká spisovatelka jmenovala?
7. Jaroslav Hašek, to je samozřejmě v rámci české literatury pojem a jeho Osudy dobrého vojáka Švejka jsou naprostou klasikou. Dočkaly se i filmové podoby, a všichni tak už nevidíme Švejka jinak než jako Rudolfa Hrušínského. Ale přece jen, i když jde o notoricky známé jméno, vzpomenete si na křestní jméno vojáka Švejka?
8. I Karla Čapka nelze vynechat, na svém kontě má nespočet významných literárních děl, jmenujme například Bílou nemoc, Válku s mloky, Matku, R.U.R. a další. Řada odborníků se ale shoduje, že jedním z jeho nejpovedenějších děl jsou Povídky z jedné kapsy a druhé kapsy. Jak na jejich tvorbě spolupracoval se svým bratrem Josefem Čapkem?
9. A pak tu máme Otu Pavla, mezi jehož nejznámější díla patří vzpomínkové knihy Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby. Ota Pavel je ale autorem třeba i titulu Plná bedna šampaňského. Věděli byste, o čem tohle dílo je?
10. Ženou spisovatelkou jsme začali a další také tento kvíz skončíme. Ale z minulosti se vrhneme do současnosti, jednou z velmi oblíbených současných českých spisovatelek je žena, která má na svém kontě například knihy Hana, Tiché roky, Hotýlek, Slepá mapa či Listopád. Víte, jak se jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejste fanoušci prózy, máte radši poezii? Tak schválně. Jak dobře si pamatujete básničky ze školy? Udělejte si test

Načítám