Hlavní obsah

Kvíz: Znáte slavné české vily? Víte, kde najdete tu z Ordinace v růžové zahradě? Otestujte se!

Foto: iDNES.cz / Profimedia

Foto: iDNES.cz / Profimedia

O klenotech české architektury nelze pochybovat. A slavnou památkou se může stát i rodinný dům. Vily si nechali stavět bohatí, ale také lidé osvícení, kteří věděli, proč oslovit nejlepší architekty. V našem kvízu si můžete ověřit, jak znáte názvy těchto staveb a kdo v nich bydlel.

Článek

Líbí se vám staré vily? Obdivujete jejich tehdejší eleganci? Potom je máte, jak se říká, v malíku a náš kvíz zvládnete levou zadní. Pak jsou mezi námi tací, kterým se sice architektura líbí, ale mnoho o ní nevědí. Náš test vám prozradí, ke které skupině patříte vy. Tak co, necháte se zlákat k prověření vašich znalostí a poznáte podle fotek slavné české vily?

1. Naše první otázka směřuje do Brna. Mít za otce bohatého průmyslníka, který pro vás nechá jako svatební dar postavit vilu v hodnotě desítek rodinných domků, to se jen tak nějaké dceři nepovede. Pro Grétu to však nebyl sen, ale realita. Známá vila stojí v Černopolní ulici a byla postavena v roce 1930 ve funkcionalistickém stylu. Jmenuje se:
Foto: Ondřej Zmatlík, Mapy.cz
2. Ve stejné době vznikalo podobně honosné sídlo i v Praze. Autorem byl architekt Adolf Loos, který tvrdil, že domy se nestaví pro kolemjdoucí, ale pro ty, kteří žijí uvnitř. Majitelem unikátní vily byl podnikatel:
Foto: Jan Kovařík, Mapy.cz
3. Překrásná secesní vila Kouřimka, které přinesl popularitu seriál Ordinace v růžové zahradě, byla vybudována podle návrhu Josefa Fanty v letech 1913–1915. Rozhodně ale nestojí jako Růžovka v Kamenici. V jakém městě ji najdete?
Foto: Jan Diviš, Mapy.cz
4. Tento klasicistní dům s renesančními základy najdete na pražské Kampě. Má historii sahající minimálně do 16. století. Vystřídala se tu už řada obyvatel. V 18. století prostor se zahradou získal rod Nosticů a nechal ho zrestaurovat, aby zde mohli žít. Objekt se jmenuje:
Foto: Jiří Horský, Mapy.cz
5. V roce 1906 si ctěný pan c. k. stavební rada Alois Otto Samohrd nechal postavit v Luhačovicích překrásné letní sídlo. Vila Samohrd se pak stala svědkem mnoha významných setkání. Dnes se domu pražského rodáka, který se věnoval hlavně stavění lokálních železničních tratí, říká:
Foto: Vladimír Klubert, Mapy.cz
6. Letní vilu v Sezimově Ústí, která je dnes chráněnou památkou, si nechal postavit československý prezident:
Foto: Mojmír Holek, Mapy.cz
7. Tato vila je spojena s vrcholnými českými politiky. Novobarokní budovu se secesními prvky, kterou si nechal v letech 1912 až 1915 jako své sídlo postavit tehdejší známý politik a pozdější první československý předseda vlády, se jmenuje:
Foto: Matěj Slanina, Mapy.cz
8. Jedním z autorů této slavné zlínské vily byl významný český architekt Jan Kotěra. Víte, o jakou stavbu se jedná a jaké nese jméno?
Foto: Miroslav Skřeček, Mapy.cz
9. Vila na obrázku stojí na pražských Hradčanech a navrhl si ji pro sebe význačný český sochař, který ji využíval jako rodinný dům a ateliér současně. Jmenuje se:
Foto: Martin Smetana, Mapy.cz
10. Tuto stavbu naleznete v Praze 10, stojí v tamní části Vinohrad. Je to...
Foto: Ludek Soukup, Mapy.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Tugendhat
Vila bratří Čapků

Načítám