Hlavní obsah

Kvíz pro znalce jazyka. Umíte správně používat cizí slova, nebo vám hrozí trapas?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Občas je používáme všichni, otázka zní, zda správně. Cizí slova mají i v našem rodném jazyce své místo, ale musí se to s nimi umět. Jak jste na tom vy? Zjistíte to v našem kvízu zaměřeném na cizí termíny, které běžně používají vzdělanci a lidé s rozhledem. Patříte mezi ně?

Článek

Určitě už jste slyšeli vtipnou poučku o tom, že člověk by neměl používat cizí termity, když je suterénně nezná, protože je pak velké rizoto, že to skončí katastrálním fiatem. A že i když se budete tvářit jako suterén, budete stejně vypadat jako decibel.

Ano, přesně tak to s cizími termíny je. Než je do své mluvy zařadíte, měli byste je opravdu dobře znát. Tady je výběr slov, která lidé často používají, ale stejně často v nich i chybují. Jak si s nimi poradíte vy?

1. Když je něco naprosto neuvěřitelné, až k smíchu, prostě divné, podivínské, zvláštní, označujeme to slovem pocházejícím z francouzštiny. A při jeho psaní dost lidí chybuje. Jaká je správná verze tohoto slova?
2. Nejspíš víte, že slovem deviza označujeme peníze cizí měny. Ale co znamená devíza?
3. A pak tu máme slovo, kterým můžete nahradit české „možná“ či „případně“, ale opět v jeho psaní lidé chybují. Tak jak je to správně?
4. Když je něco úplně normální, běžné, očekávatelné, pravidelně se opakující, nebo dokonce povinné. Jakým slovem to lze označit?
5. Víte, co znamená empatie?
6. A co když se někdo o někom vyjádřil pejorativně? Co to znamená?
7. Nebuď tak patetický! Co je tím myšleno, když vám tohle někdo řekne?
8. Tímto slovem se označuje něco, co je uskutečnitelné a proveditelné. Prostě něco, co se může stát. A opět se v jeho písemné podobě chybuje. Jaká je správná varianta tohoto slova?
9. Jakým cizím slovem můžete vyjádřit, že je něco odpovídající, přiměřené?
10. Jaký význam má slovo apriori?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám