Hlavní obsah

Kvíz pro znalce Dostihů a sázek. Ovládáte legendární českou deskovku? Pak určitě víte, kolik má trenérů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dost možná máte tuhle stolní hru doma. Je to totiž česká klasika, dá se říct i legenda. Dostihoví koně u vás v obýváku, šustění peněz, nervy jako na skutečných dostizích. To je hra Dostihy a sázky, která letos slaví 40 let od svého vzniku. Tak schválně, máte tuhle deskovku v malíku, tudíž si s naším kvízem poradíte jako nic?

Článek

Hru Dostihy a sázky vymyslel v roce 1984 Ladislav Mareš. Původně žádný velký fanoušek deskových her nebyl, ale potřeboval pro jabloneckou tiskárnu JAVOZ sehnat nové zakázky, a tak mapoval trh a přemýšlel, co by mohli v podniku tisknout.

Zjistil zajímavou věc – na tehdejším československém trhu neexistovala jediná společenská hra pro dospělé. A tak jednu vymyslel. Proč zrovna Dostihy a sázky? Koně a závody totiž Ladislav Mareš miloval a dobře znal.

Svému nápadu věřil, ale že by to mohl být takový hit, nejspíš nedoufal ani on. A přesto – Dostihům a sázkám je letos rovných 40 let a stále jsou na trhu. Prodaly se jich už asi čtyři miliony, průměrné roční prodeje se pohybují kolem 25 tisíc kusů. Je tak dost možné, že i vy doma tuhle hru máte, a možná ji pravidelně hrajete. Pokud ano, tenhle kvíz pro vás bude hračka.

1. Začneme zlehka. Asi víte, že peníze ve hře vyděláváte tak, že si kupujete koně (na ně pak dostihy), a když vám na ně spoluhráč šlápne, musí vám zaplatit za prohlídku stáje. Ale dostáváte i pravidelnou odměnu z banku, a to pokaždé, když projdete startem. Kolik peněz za průjezd startem hráč dostává?
2. Asi nejslavnějšími koňmi hry jsou Napoli a Narcius – dva nejdražší koně v nabídce, na něž narazíte těsně před průjezdem startem. Vzpomenete si, jakou barvu má jejich stáj?
3. Naopak dva nejlevnější koníky, jejichž stáj má hnědou barvu, najdete těsně za startem. Víte, jak se jmenují?
4. Kromě koňů můžete kupovat i trenéry a platí, že čím víc jich máte, tím víc vám soupeři platí, pokud na ně šlápnou. Kolik jich je ve hře k mání?
5. Poměrně oblíbenou stájí ve hře je i modrá, v níž bydlí hned tři koníci. Japan, Portlancl a my se ptáme, jak se jmenuje ten třetí?
6. Nepříjemné je ovšem políčko Distanc, které vás vyřadí ze hry, dokud se takzvaně nevykoupíte. Navíc pokud už máte na svých koních zakoupené dostihy, soupeři vám za ně nemusí po dobu vašeho pobytu v Distancu platit, čímž přicházíte o velké peníze. Jak se můžete vykoupit?
7. Ve hře je i políčko Parkoviště. Co se stane, když na něj šlápnete?
8. O dvou nejlevnějších koních ve hře jsme již mluvili, ale ještě se k nim vrátíme. Vzpomenete si, kolik vám soupeř zaplatí, když na některé z nich stoupne? Řeč je o základní ceně prohlídky stáje, když ještě na koních nemáte zakoupeny žádné dostihy.
9. Víte, kolik dostihů si na každého koně můžete koupit?
10. Kromě koňů a trenérů si můžete ve hře koupit i Stáje a Přepravu. Jak spolu tato dvě políčka souvisí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám