Hlavní obsah

Kvíz: Poznáte podle fotek nejúžasnější vodopády planety?

Foto: Yevhenii Chulovskyi, Shutterstock.com

Foto: Yevhenii Chulovskyi, Shutterstock.com

Masa padající vody odnepaměti budí úžas i respekt zároveň. Vodopády jsou proto přirozeně nejvyhledávanější turistické cíle vůbec. Dokážete na fotkách poznat ty, které ohromují cestovatele z celého světa?

Článek

Hučí tak, že neslyšíte ani svůj vlastní hlas, a i když se od vodního toku nacházíte desítky metrů, stejně jste do pár vteřin promáčení skrz naskrz. Přesto „topky“ mezi vodopády patří mezi nejfotografovanější místa na planetě. Dejte si fotokvíz a zjistěte, jestli ty slavné poznáte na jistotu.

1. Nejvyšší vodopády na světě mají název odvozený od jména pilota, kterého roku 1937 ohromily natolik, že do nich se svým letadlem čelně narazil. Na fotce vidíte:
Foto: Photo Spirit, Shutterstock.com
2. „Bere dech.“ Tak nejčastěji turisté popisují zastávku u vůbec nejmohutnějšího vodopádu Evropy. Jak se jmenuje a kde se nachází?
Foto: Yevhenii Chulovskyi, Shutterstock.com
3. Na fotce vidíte vodopády, jejichž sláva nese českou stopu. Český lékař a cestovatel Emil Holub je v roce 1875 mimořádně kvalitně zdokumentoval a jako první vyrobil detailní mapu jejich blízkého okolí. Jde o:
Foto: FCG, Shutterstock.com
4. Jedny z nejkrásnějších vodopádů planety, které kvůli horší dostupnosti stále nejsou tolik zachvácené turismem, jsou...
Foto: Mohammed Moses, Shutterstock.com
5. Charles Dickens tvrdil, že tady stojí člověk nejblíže Bohu. Úkaz na fotce přímo ztvárňuje přírodní sílu, která je pro nás jen stěží pochopitelná. Jde o:
Foto: Sergii Figurnyi, Shutterstock.com
6. Jak se jmenuje a kde se nachází místo proslulé tyrkysovými vodními toky uprostřed doslova rajské krajiny?
Foto: Fesus Robert, Shutterstock.com
7. Poznáváte místo, které jste mimo jiné mohli vidět ve fantasy trháku Hobit: Neočekávaná cesta (2012)?
Foto: Piu_Piu, Shutterstock.com
8. V dané zemi sice nejde o její největší vodopády, přesto lákají turisty díky své oslnivé kráse. Na fotce vidíte:
Foto: svsorion, Shutterstock.com
9. Vzhledem k tomu, že se tento vodopád nachází v národním parku nedaleko filmových studií, objevil se hned v několika slavných filmech. Jde o:
Foto: DragonWen, Shutterstock.com
10. Na fotce vidíte vůbec největší systém vodopádů na zemi a mimo jiné také jeden ze sedmi nových přírodních divů světa. Správný název a místo zní:
Foto: Paulo Nabas, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám