Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte Itálii? Test pro milovníky této nádherné země!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Země Leonarda da Vinciho, pizzy a proslulých památek… S chutí sem jezdíme na dovolenou či výlety, ale co o této krásné zemi víme? Otestujte si své znalosti o Itálii.

Článek

Jídlo, móda, architektura, umění… Je toho tolik, co na Itálii obdivujeme, ale kam sahají naše znalosti o zemi, která svou kulturou, uměním i jídlem ovlivnila de facto celý svět?

1. Římské Koloseum je symbolem nejen svatého města, ale i celé Itálie. Které z následujících tvrzení o něm je nepravdivé?
2. Jeden z neslavnějším italských dezertů, který se rozšířil do celého světa, je tiramisu. Ve kterém italském městě recept vznikl?
3. Jedna z neslavnějších stále aktivních sopek Vesuv kdysi zničila Pompeje i další města v okolí. Tušíte, ve kterém roce to bylo?
4. Pokud byste chtěli na vlastní oči spatřit slavnou sochu Davida z mramoru od Michelangela, do kterého města se musíte vypravit?
5. Jedním z nejznámějších aperitivů je cinzano, jehož historie sahá až do roku 1757. Víte, která varianta slavného nápoje byla první?
6. Impozantní kruhová stavba Andělského hradu v Římě je dominantou města. Jaký byl její původní účel? Byla to:
7. Apulie je kraj vyhlášený i díky skvělému vínu a jídlu. Která pochoutka je pro tento kraj typická?
8. V okolí Benátek najdete několik kouzelných ostrovů. Který z ostrovů proslavily pestrobarevné rybářské domky?
9. Slavná šikmá věž v Pise se naklání už od svého dokončení v roce 1350. Víte proč?
10. Jezero Lago di Como nedaleko Milána je nejen nádherné, ale patří také k nejhlubším v Evropě. Jaká je jeho maximální hloubka?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám