Hlavní obsah

Kvíz nejen pro milovníky sektu, prosecca a šampaňského. Otestujte, jak se vyznáte v bublinkách

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Cava, sekt, prosecco, crémant, šampaňské… Léto a šumivá vína k sobě neodmyslitelně patří, ale umíte si mezi nimi vybrat a správně je servírovat? Co o nich vlastně víte?

Článek

Hlavní rozdíl mezi jednotlivými druhy bublinek je ve způsobu výroby. Ty nejznámější sekty se vyrábí dvěma metodami. První z nich je charmatová metoda, která spočívá v tom, že víno kvasí ve větších ocelových nádobách. Takto vznikají většinou lehčí a svěžejší šumivá vína. A pak je osvědčená klasická metoda, při níž víno zraje v lahvích, ve kterých se pak i prodává. Tyto sekty jsou výraznější s delší elegantní dochutí.

To ale není o bublinkách zdaleka vše. Prověřte si v našem testu, co o nich všechno víte, a případně si doplňte své znalosti.

1. Výrazem šampaňské mohou být značena šumivá vína výhradně z:
2. Jaká je ideální teplota pro podávání šumivých vín?
3. Šumivá vína prosecco (Spumante) a perlivá (Frizzante) odlišuje:
4. Co označuje výraz cuvée, který tvoří základ většiny sektů?
5. Odkud pochází šumivé víno cava s typickým ovocným charakterem?
6. Výrazem prosecco mohou být označována vína výhradně z Itálie. Tušíte z kterého regionu?
7. Produkce šumivého vína crémant je povolena pouze v:
8. Šumivé víno, na jehož etiketě najdete výraz doux, je:
9. Jak nejlépe šumivé víno rychle vychladit?
10. Výrazem sekt se šumivá vína označují především ve:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám