Článek
V každé větší skupině cestovatelů se ve vztahu k místní kuchyni objeví několik typů lidí. Určitě jste se s některými z nich setkali, nebo se možná dokonce v následujících charakteristikách sami poznáte.
Znalci a milovníci jídla: Dopředu vědí, jaké pochoutky „musejí“ na novém místě ochutnat, mají seznam restaurací, které chtějí navštívit, a skupinu nenápadně směrují ke všem producentům olejů, vína a medu v okolí. V restauracích žádají od kuchařů recepty a nutno říct, že zvláště v menších střediscích na jihu Evropy místní tenhle zájem vítají a oceňují.
Odvážní střelci: Jídlo nepatří mezi jejich hlavní oblast zájmu, rádi ale poznávají a zkoušejí všechno nové. Pokud neznají jazyk, z jídelníčku vybírají naslepo (nebo okukují talíře ostatních) a s hlasitým: „Neznám, ale rád ochutnám!“ se pouštějí vstříc novým chuťovým dobrodružstvím.
Opatrní konzervativci: Sázejí na jistotu. Experimenty je nelákají a ve všech koutech světa hledají restaurace, kde vaří česká jídla (nebo alespoň stánek s pizzou). Poslední den dovolené se odváží ochutnat místní specialitu, kterou předtím mnohokrát viděli na talířích spolustolovníků a vyhodnotili ji jako „bezpečnou“.
Do které skupiny patříte vy? A jak dobře znáte kuchyně našich blízkých i vzdálenějších sousedů? Otestujte se!