Hlavní obsah

Kvíz: Jak znáte Velkou pardubickou, její vítěze, poražené i skandály?

Foto: Justin Setterfield, Gettyimages.com

Foto: Justin Setterfield, Gettyimages.com

Když se do Pardubic začnou sjíždět dámy s fascinátory ve vlasech a pánové ve smokingu, znamená to jediné: koná se Velká pardubická, nejstarší sportovní událost u nás a významná společenská událost nejen pro obyvatele Pardubicka. První se běžela roku 1874. Co o tomto dostihu víte, prozradí náš kvíz.

Článek

Co se vám vybaví, když se řekne Velká pardubická? Možná žokej Josef Váňa, legendární kůň Železník, zrádný Taxisův příkop nebo druhá říjnová neděle jako den konání?

Letos bude tento významný dostih vyloženě oslavován, je to totiž 150 let, co poprvé vyrazili závodníci na trať nejstaršího dostihu v Evropě. I když se koná teprve 134. ročník. Jak je to možné? „Kontinuitu Velké pardubické narušily dvě světové války, vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a nepříznivé počasí v roce 1876,“ vysvětlila pro iDNES.cz mluvčí dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová.

A oslavy budou vskutku velkolepé: předvede se například historický kočár, který bude povědomý zejména milovníkům pohádky S čerty nejsou žerty, byla vydána speciální edice známek a je očekáván obrovský zájem diváků. Pokud se do města perníku osobně nechystáte, otestujte se alespoň v našem kvízu.

1. Legendární kůň Železník je rekordmanem Velké pardubické. Kolikrát dostih vyhrál?
2. Jedná se o nejstarší a nejtěžší dostih na delší trati evropského kontinentu. Kolik metrů trať měří?
3. Kolik překážek na závodníky dostihu čeká?
4. Tou nejtěžší ze všech překážek je Taxisův příkop, který si během let vyžádal i své oběti. Víte, kolikátá překážka v pořadí Taxis je?
5. Josef Váňa drží dosavadní rekord v počtu vítězství: vyhrál osmkrát. Naposledy v roce 2011. Kolik mu bylo let?
6. Účast na Velké pardubické je mezinárodní, ale většinou převažují koně a jezdci z České republiky. Jak staří koně mohou startovat?
7. V roce 2008 vyhrála bělka Sixteen, přestože nebyla nejrychlejší. Jaký byl důvod?
8. Vítězkou Velké pardubické byla žena jen jednou jedinkrát. O koho šlo?
9. V roce 1920 startoval kůň Jonathana s jezdcem Kozlíkem - v čem byla jeho účast zajímavá?
10. První ročník roku 1874 vyhrál plnokrevný hřebec Fantome s anglickým žokejem Georgem Sayersem v sedle. Víte, jak vysokou výhru si odnesl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Josef Váňa
Žokej

Načítám