Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte naše hlavní město? Určitě víte, jak vzniklo jméno Hrdlořezy a kolik má Praha rozhleden

Foto: Uhryn Larysa, Shutterstock.com

Foto: Uhryn Larysa, Shutterstock.com

Praha – srdce Evropy, město s bohatou historií, jedinečnou architekturou a množstvím tajemství. Ať už jste rodilý Pražan, nebo jste hlavní město navštívili nesčetněkrát, možná si myslíte, že ho znáte jako své boty. Ale je tomu opravdu tak?

Článek

Pojďte si otestovat své znalosti o našem hlavním městě. Připravili jsme pro vás kvíz, který prověří, jak dobře znáte různé části Prahy, význačné památky, technické zajímavosti i méně obvyklá „nej“ našeho hlavního města. Odpovězte na otázky a zjistěte, zda jste skutečný pražský znalec, nebo jestli se máte ještě co učit.

1. V jakém roce byl dokončen předchůdce Karlova mostu, Juditin most, který strhla velká voda roku 1342?
2. Široký rozhled na Vltavu a její současné mosty se otevírá z Letenských sadů. Dokázali byste mosty seřadit správně, jak jdou po sobě z pohledu pozorovatele z Letné, tedy proti proudu řeky?
3. Z Petřína nebo Vyšehradu se nabízí krásný rozhled na město, tato místa ale nejsou jeho nejvyššími body. Nejvyšším místem na území Prahy je s 399 m n. m.:
4. Kolik má Praha rozhleden?
5. Jak své jméno získala Florenc?
6. Jak vzniklo jméno Hrdlořezy?
7. Tušíte, kde hledat tajemná Stínadla, kam své příběhy zasadil spisovatel Jaroslav Foglar?
8. V hlavním městě najdete 149 náměstí. Největší z nich má rozlohu přes 80 tisíc metrů čtverečních. Tušíte, o které jde?
9. Nejdelší mezistaniční úsek pražského metra je mezi Nádražím Holešovice a stanicí Kobylisy, měří 2 748 m. Tušíte, mezi kterými stanicemi je naopak nejkratší cesta?
10. V čele hlavního města stával kdysi purkmistr a poté starosta, od 1. ledna 1922, tedy od vzniku tzv. Velké Prahy, je hlavní funkcionář města nazývaný pražský primátor. Tím současným, v pořadí 24., je Bohuslav Svoboda. Kdo byl v roce 1922 tím prvním?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Jaroslav Foglar
Primátoři
Cestopis

Načítám