Hlavní obsah

Kvíz: Holky z naší školky nebo Knoflíky lásky. Jak dobře znáte československé hity osmdesátek?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Orientujete se v hudbě? A co kdybychom se zeptali, jak dobře znáte československou hudební éru 80. let? Věříte si, nebo už jste tento žánr vytěsnili z hlavy? Vyzkoušejte si náš kvíz a zjistěte, jak na tom jste!

Článek

Osmdesátky v československé hudbě jsou spojené s mnoha jmény. Za zmínku určitě stojí Karel Gott, Michal David nebo Iveta Bartošová. Zapomenout nemůžeme ani na Helenu Vondráčkovou, která v té době byla spojována s další ikonou českého šoubyznysu, Jiřím Kornem. Známým interpretem osmdesátek byl také Peter Nagy. A potom tu byly populární skupiny. Pamatujete si například Žentour? Z našeho kvízu zjistíte, jak ve vás zůstaly hudební osmdesátky.

1. Víte, jak se jmenuje skladba Michala Davida, ve které v jedné sloce zazní: Uteče spousta vody v řece, než ji zas potkám v diskotéce?
2. Velkým hitem počátkem osmdesátek byla skladba Holky z naší školky v podání Petra Kotvalda a Stanislava Hložka. V textu se objevila celá řada dívčích jmen. Které z následujících tam ale nezazní?
3. Debutové album Ivety Bartošové a Petra Sepéšiho Knoflíky lásky, které vyšlo v letech 1984-1985, obsahovalo celou řadů hitů. Která z písní na něm není?
4. V počátcích své hudební kariéry nazpíval Peter Nagy píseň, která vehnala slzy do očí nejedné fanynce. Víte, jak se jmenuje dívka, o které zpíval, že spadla ze skály?
5. Helena Vondráčková měla v půlce osmdesátek hit Sprint. Napsal jí ho její bývalý manžel Hellmut Sickel, text složil Zdeněk Rytíř. Na co zpěvačka v textu při sprintu přes překážky kašle?
6. Skupina Žentour byla v osmdesátých letech označovaná za československé Duran Duran. Z desky Žentour 001 je písnička Bílý sport o lásce k tenisu. Který slavný muzikant se na jejím vzniku podílel?
7. V roce 1980 slavila velký úspěch písnička zpěvačky Hanky Zagorové Maluj zase obrázky, ve které se zpívá o hrníčkách, oblázcích a kamíncích. Jaké slovo v písni nezazní?
8. V roce 1989 slavila velký úspěch písnička Miss Moskva, kterou nazpíval Jiří Korn. Víte, kdo je autorem textu?
9. V roce 1986 zabodovala na jednom z tehdejších domácích festivalů Petra Janů s písní S láskou má svět naději. Na jakém?
10. V osmdesátých letech ovládalo českou pop-music několik hudebních stájí. Jedna z nejznámějších byla Kroky Františka Janečka. Který z následujících zpěváků do této stáje nepatřil?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám