Hlavní obsah

Kdyby byl Bavorov, co jsou… Udělejte si test, jak dobře se vyznáte v zeměpisných lidovkách

Foto: PredragLasica, Shutterstock.com

Foto: PredragLasica, Shutterstock.com

V dětství jste tyhle písničky možná znali, ať už vám je zpívaly babičky, nebo jste si je notovali v hodině hudební výchovy. Pamatujete si dodnes jejich texty a vzpomenete si, k jakému městu se která lidovka vztahovala?

Článek

Folklor je u nás stále živý, možná vám proto nebude následující kvíz dělat pražádný problém. Vzpomenete si na všech deset měst z našeho kvízu, o kterých vznikly nesmrtelné lidové písničky?

1. V této chodské lidovce zní mečivý zvuk dud a zpívá se: „Žádnej neví, co sou ***, žádnej neví, co je to Taus. Taus je to německy, *** česky, žádnej neví, co je to Taus.“ Jaké město jsme vynechali?
2. O dalším jihočeském městě se zpívá: „překrásný sou město“ a „mají tam rynk“. Poté následuje text: „Hojdydlá, hojdydlá, německý povidla, hojdydlá, hojdydlá, českej koláč.“ Ke kterému místu se tato lidovka vztahuje?
3. V jakém městě, které „stojí v pěkné rovině“, si zpěvák prozpěvuje: „Šenkuje tam má milá, má panenka rozmilá, šenkuje tam ve víně.“
4. Na „pěkný rovině“ stojí i jiné město, tentokrát jihomoravské, o kterém se zpívá: „Teče tam voděnka dolů po dědině, je pěkná, je čistá.“
5. O kterém městě se zpívá, že okolo něj jde „cestička a na ní se zelená travička“?
6. „Když jsem já šel tou … branou, dívaly se dvě panenky za mnou a volaly študente, ty malý premiante!“ Vzpomenete si, jaký název tato brána má a v jakém městě stávala?
7. „Okolo *** v malé zahrádce rostou tam tři růže. Jedna je červená, druhá je bíla, třetí kvete modře.“ Kde byste tuto pestrobarevnou zahrádku hledali?
8. Kolem jiného města nerostou růže, ale rozkládají se zřejmě bohaté pastviny. Zpívá se tam totiž: „Okolo *** pasou se tam koně, pasou se tam koně.“ Kde máte dát kobylám ovsa?
9. „Kdyby byl Bavorov, co sou ***, dal bych ti hubičku na obě strany. Ale že je za vodou, za vodičkou studenou, nedám ti má milá ani jedinou.“ K jakému městu by si zpěvák přál přiblížit Bavorov?
10. „Jednou zapomenu, podruhé vzpomenu, potřetí chodníček slzama zaleju, hu-já, hu-ja-ja, hu-já, hu-ja-ja, hu-já, hu-ja-ja, hu-ja-ja-ja.“ Tak zní třetí sloka lidovky, ve které se zpívá o jednom městě na Olomoucku a jeho zámku a hatích. O které místo jde?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Lidové písně
Česká kultura

Načítám