Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v klasické hudbě? Mozart a Smetana jsou základ, ale ne každý má všeobecný přehled

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

S vážnou hudbou je to složité. Buď ji milujete, nebo vám nic moc neříká. Každopádně ale patří k základnímu vzdělání a o největších velikánech ze světa oper, baletů či symfonií se učí už děti ve škole. Tak schválně ukažte, co si pamatujete. Anebo jste pravidelný posluchač klasiky? Pak pro vás bude tento kvíz hračka.

Článek

Pro někoho představuje opera či balet vrcholný umělecký zážitek, pro jiného je to spíš noční můra. Ať už k fanouškům vážné hudby patříte, nebo ne, o Smetanovi, Dvořákovi, Vivaldim či Mozartovi jste už určitě slyšeli. Patří to k základnímu vzdělání, otázka ovšem zní, jak na tom doopravdy jste. Odpověď najdete v kvízu zaměřeném na klasickou hudbu a nejslavnější skladatele historie.

1. Zázračné dítě, které už v pěti letech komponovalo vlastní skladby, hrálo na klavír a housle. To je rakouský skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, který má na kontě nespočet slavných děl. Jednu jeho operu ale Vídeňané odmítli, zatímco Pražany uchvátila. A právě k tomu se váže slavný Mozartův výrok „Moji Pražané mi rozumějí“. Víte, o jakou operu šlo?
2. Německý skladatel Johann Sebastian Bach je pokládán za jednoho z největších hudebních géniů historie, jeho dílo výrazně ovlivnilo Mozarta a další velikány. Víte, s jakým uměleckým stylem se jeho tvorba pojí?
3. Když se řekne Bedřich Smetana, nejspíš každý okamžitě dodá Prodaná nevěsta. Je to jeho nejslavnější opera. Děj se točí kolem Mařenky a Jeníka, kteří si musí svou lásku vybojovat, protože rodiče dceři domluvili sňatek s někým jiným. A vše jim komplikuje vesnický dohazovač… Jak se jeho postava jmenuje?
4. Antonín Dvořák je další český hudební velikán, z jehož pera vzešlo mnoho úžasných děl, třeba slavná opera Rusalka. Vzpomenete si, která z následujících skladeb není jeho?
5. Příhody lišky Bystroušky, Její pastorkyňa, Káťa Kabanová, Věc Makropulos, Šárka, Výlety páně Broučkovy… To je částečný výčet oper světoznámého českého skladatele. Kterého?
6. A ještě jednomu Čechovi se budeme v kvízu věnovat. Je to Josef Mysliveček, který během života napsal 26 oper, 10 oratorií a nespočet symfonií a koncertů. Před dvěma lety o něm vznikl film Il Boemo, kde ho ztvárnil Vojtěch Dyk. Mysliveček zemřel ve 43 letech, v roce 1781, v chudobě a osamělý. Které z následujících tvrzení o konci jeho života je pravdivé?
7. Nabucco, Rigoletto, Aida, Trubadúr či La traviata. To jsou dodnes hrané opery, které vytvořil jeden z nejslavnějších italských skladatelů 19. století. Víte který?
8. Když je řeč o vážné hudbě 19. století, nelze vynechat Frédérica (Fryderyka) Chopina, který proslul zejména svými valčíky, polonézami, mazurkami a dalšími klavírními skladbami menšího rozsahu. Víte, jaké národnosti skladatel byl?
9. Johann Strauss je velké jméno a nosili ho hned tři významní rakouští skladatelé. Johann Strauss starší, jeho syn Johann Strauss mladší a také vnuk Johann Strauss nejmladší. Jen jeden z nich je ale nazýván „králem valčíku“ a je autorem slavného kusu Na krásném modrém Dunaji. Který Strauss to je?
10. Když je řeč o vážné hudbě, nelze vynechat taková díla, jako je například balet Labutí jezero či Louskáček. Víte, kdo je jejich autorem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Johann Sebastian Bach
Giuseppe Verdi

Načítám