Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se ve slavných dezertech? Z čeho se pečou makronky a co obarví Red Velvet

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Jestli k neděli něco neodmyslitelně patří, je to sladká tečka. Po obědě se často podává oblíbená bábovka či koláč, v rodinách, kde se nepeče, putují na stůl zákusky od mistra cukráře. Tak se pohodlně usaďte, dejte si první sousto a otestujte se, jak jste na tom se znalostí dezertů. Víte, co dává tiramisu specifickou chuť a z čeho je božský cheesecake?

Článek

Když během rozhovoru v podcastu Bubliny s Katkou Osičkovou prohlásil známý foodbloger Lukáš Hejlík, že pokrmem, který mu nejvíc připomíná dětství, je sladké jídlo s názvem pos*aný patník, posluchače to pobavilo. Jak bohatá je oblast sladkých pokrmů, moučníků a dezertů!

Každý kraj a každá země mají své specifické sladké dobroty, a některé recepty dokonce dávno překročily hranice a dělají radost i mimo svoji rodnou zemi. Za kolébku cukrařiny je mnohými považována Francie a není divu: místním cukrářům svět vděčí za makronky nebo třeba crème brûlée. Ale pozadu nejsou ani další země, Itálie dala světu tiramisu, kořeny receptu na cheesecake sahají až do Řecka a v Americe se toho také upeklo spoustu. Jak se ve slavných dortech a dezertech vyznáte, si prověřte v našem kvízu.

1. Jde o nadýchaný dortík z vyšlehaných bílků, který se obvykle zdobí sezonním ovocem a šlehačkou, ale třeba i čokoládou. O jeho původ se prý dohaduje Austrálie a Nový Zéland, tradice říká, že jej šéfkuchař hotelu Wellington připravil na počest ruské baleríny, podle níž získal dort i jméno. Je to:
2. Čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vytvořil v roce 1832 šestnáctiletý učeň Franz Sacher na dvoře knížete Metternicha. Která země tedy dala světu tuto vyhlášenou pochoutku?
3. Malý francouzský dezert připomíná věnečky a větrníky a plní se šlehačkou nebo různými krémy. Jsou to profiterolky. Z jakého těsta se pečou?
4. Jeho příběh se prý začal psát už ve starověku, cheesecake, jak ho známe dnes, vznikl ve Spojených státech amerických v 19. století. Co je jeho základem?
5. Prý jde o jeden z nejprodávanějších dezertů na světě. A není divu! Pocit, kdy prolomíte vrstvu páleného cukru, tedy karamelu, je omamný. A spolu s custardem, tedy speciálním pudinkem ze smetany, žloutků, cukru a vanilky, jde o dokonalou kombinaci. A nese název:
6. Dezertů není nikdy dost, a tak slavní cukráři a pekaři vymýšlejí stále nové, obměňují stávající... Víte, jak se jmenuje pečivo, které je hybridem mezi francouzským croissantem a americkým donutem?
7. Makronky nejsou zrovna začátečnická disciplína. Z jaké mouky se tyto pusinky, které se následně plní ganáží, máslovým krémem nebo džemem, pečou?
8. Když se řekne italský dezert, většinu asi napadne tiramisu, což volně přeloženo znamená pozvedni mě nebo rozvesel mě. Vyrábí se z mascarpone, které se šlehá se žloutky a cukrem, a v misce se prokládá speciálními cukrářskými piškoty. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Ale počkat! V čem jsou piškoty namočené?
9. Dort Red Velvet je velký fešák. A červený samet odkazuje na barvu korpusu. Dříve se zářivého odstínu dosahovalo přírodní chemickou reakcí, která vznikla kombinací jablečného octa, podmáslí a kakaa. Čím se těsto barví nejčastěji dnes?
10. Říká se, že chybami se člověk učí. A díky chybě vznikl jeden slavný francouzský koláč. Podle legendy jej „objevily“ sestry Tatinovy, když během přípravy jablečného koláče zapomněly dát pod ovoce těsto. Zaimprovizovaly a během pečení těsto položily na jablka a koláč pak otočily. Vznikl tak:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám