Hlavní obsah

Kvíz: Znáte Chorvatsko dobře? Je to nejoblíbenější destinace Čechů, tak ukažte, jak na tom jste

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Chorvatsko je už léta nejoblíbenější česká dovolenková destinace a bez nadsázky se dá říct, že mezi námi a Chorvaty je nezaměnitelné pouto. Co ale vlastně o této krásné zemi u moře víte? Udělejte si zábavný kvíz, kde si to ověříte. A třeba se dozvíte i něco nového.

Článek

Že je dovolená v Chorvatsku mimořádně populární a Češi ji milují, to se nedá nijak rozporovat. Jen vloni sem podle dat ČSÚ vycestovalo přes 800 tisíc našinců. Pokud bychom tedy měli některou z evropských zemí opravdu dobře znát, je to právě Chorvatská republika. Zvládnete kvíz na plný počet bodů?

1. Rozehřejeme se orientací na mapě. Která z následujících zemí s Chorvatskem nesousedí?
2. Jak se jmenuje moře, které omývá chorvatské pobřeží?
3. Víte, jakou měnou se v Chorvatsku platí? Je to...
4. Češi jsou známí pivaři a svůj oblíbený nápoj si neupírají ani na dovolené. Jaká značka piva je pro Chorvatsko typická?
5. Zlehka proklepneme i chorvatštinu. Co znamená známý výraz „dobro došli“?
6. Mezi nejoblíbenější chorvatské přílohy patří blitva s krumpirom. Jedná se o listy mangoldu či špenátu v chutné úpravě s jednou i u nás dobře známou surovinou. Jsou to...
7. Tušíte, kolik má Chorvatsko přibližně obyvatel?
8. Nemusíte být velký pamětník, abyste si vybavili, jak se jmenoval společný stát Chorvatů, Srbů, Černohorců, Slovinců a dalších jižních Slovanů, který se rozpadl počátkem 90. let. Je to...
9. Jak se jmenuje hlavní město Chorvatska?
10. Nádherná Plitvická jezera jste možná zatím nenavštívili, ale pravděpodobně je znáte z jednoho klasického filmu, který se zde natáčel. Vzpomenete si na jeho název?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám