Hlavní obsah

Šedesátník Ivan Trojan. Jak dobře znáte jeho filmy a role? Zkuste náš kvíz

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejznámějších a nejobsazovanějších českých herců, hvězda pražského Dejvického divadla, majitel sedmi Českých lvů. Ivan Trojan je pojem, zářící hvězda a dnes slaví šedesátiny. Tak schválně… jak dobře znáte jeho filmové role?

Článek

Představovat Ivana Trojana by bylo nejspíš plýtváním času. I ti, co do kina zamíří jen sporadicky, ho musí znát. Už skoro čtyři desítky let je nedílnou součástí české kinematografie, zazářil v nespočtu dnes už ikonických snímků, z nichž leckteré jste nejspíš viděli hned několikrát. Tak si u příležitosti jeho dnešních šedesátých narozenin ověřte své znalosti o filmech a seriálech, v nichž exceloval.

1. Jedním z posledních počinů, na nichž se Ivan Trojan podílel, byly dva filmy o psím hrdinovi Gumpovi. Jde o snímek Gump – pes, který naučil lidi žít (2021) a letošní pokračování Gump – jsme dvojka. Jaká byla Trojanova role ve filmech?
2. Když je řeč o Ivanu Trojanovi, nelze vynechat pohádku Anděl Páně (jedničku i dvojku). Koho v pohádkách Trojan hrál?
3. Ivan Trojan byl nespočetněkrát nominovaný na Českého lva, celkem sedmkrát nominaci proměnil ve vítězství. Za který z následujících filmů ale přece jen Českého lva nezískal?
4. V roce 2020 přišla do českých kin komedie Bourák, která se sice příliš dobrých ohlasů nedočkala, nicméně Trojanův výkon v ní za zmínku určitě stojí. Hrál otce od rodiny, který ale nevyrostl z puberty, stále si říká Bourák, jezdí otřískaným růžovým Cadillacem, trsá rokenrol a nevidí, že skutečný život se mu rozpadá podobně jako jeho dům. Čím se jeho postava živila?
5. Hluboký snímek Václav z roku 2007, kde Trojan dokonale zahrál mentálně poněkud zaostalého Václava, který platí za vesnického šaška a hlupáka, si právem získal mnoho fanoušků. Vše se točí kolem komplikovaného vztahu Václava s jeho bratrem Františkem, který vyvrcholí trestným činem a Václav skončí ve vězení. Tam je snadný cíl, a proto se pro něj jeho matka snaží získat prezidentskou milost. Vzpomenete si, kdo hrál Václavova bratra?
6. Příběhy obyčejného šílenství je film o tom, že v každém z nás je vlastně kus blázna. A že definovat „normálnost“ je v podstatě nemožné. Hlavní hrdina Petr, kterého hraje právě Trojan, má také svou „úchylku“. Víte jakou?
7. Ivan Trojan za řečnickým pultíkem, po své pravici i levici má hořící pochodně, jeho posluchači sedí v podzemním sklepení u velkého stolu s červeným ubrusem. A Trojan řeční, jeho plamenný proslov svou kadencí a gesty jasně poukazuje na inspiraci proslovy Adolfa Hitlera. Z kterého snímku je tahle slavná scénka?
8. V Samotářích hraje Trojan Ondřeje, který stalkuje svou bývalou přítelkyni Hanku (Jitka Schneiderová). Víte ale, jaké je ve filmu jeho zaměstnání?
9. Ivan Trojan je spíš filmový herec, ale v několika přece jen hrál. Jedním z nich byl krimi seriál Svět pod hlavou, kde hraje policistu z 80. let, tedy z doby hlubokého komunismu. Vzpomenete si na jméno jeho postavy?
10. Kvíz skončíme také seriálem, a to sitcomem, v něm excelovali herci pražského Dejvického divadla. Vypráví o hotelu na okraji Prahy a lidech, kteří v něm pracují. Hotel je tříhvězdičkový, ale jeho manažerka usiluje o hvězdu čtvrtou. Vybavíte si, koho v seriálu Trojan hrál?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Filmy a role Ivana Trojana jsou nezapomenutelné, ale samozřejmě není jediný. Co třeba Nesmrtelné komedie s Tomášem Holým. Jak dobře se vyznáte v jeho rolích a hláškách?

Načítám