Hlavní obsah

Geometrický kvíz. Zvládnete látku pro žáky základní školy?

Foto: Adha Ghazali, Shutterstock.com

Foto: Adha Ghazali, Shutterstock.com

Geometrie jako součást matematiky většinově oblíbeným předmětem není. Ale její základy patří k povinnému učivu už na prvním stupni, takže alespoň ty nejpovrchnější znalosti bychom měli mít všichni. Tak schválně – zvládnete geometrický kvíz z učiva pro základní školy?

Článek

Mnohostěny, čtyřstěny, kružnice a úhly. K tomu Pythagorova věta, úsečky a přímky, rovnoběžky, kolmice, tečny a tětivy. Ano, tohle všechno (a i mnohem víc) patří k povinnému učivu leckdy už na prvním stupni ZŠ.

Všichni bychom tedy měli tyto základy mít v malíku. Je to tak a zvládnete náš malý geometrický kvíz, nebo máte spíš mezery?

1. Začneme zlehka: Jaký je součet úhlů v trojúhelníku?
2. U úhlů ještě zůstaneme. Jaké úhly označujeme jako ostré?
3. Víte, co je to tětiva?
4. Krychle má 8 vrcholů a 12 hran, patří mezi mnohostěny a její stěny tvoří identické čtverce. Kolik stěn krychle má?
5. A teď něco těžšího, schválně, jestli si vzpomenete na vzoreček, kterým se spočítá obsah kruhu. Lehce napovíme, že „r“ značí poloměr a „d“ průměr.
6. Co jsou rovnoběžky, určitě víte, ale co je základní školní výbavou pro jejich narýsování?
7. Nekonečně dlouhá rovná čára, která nemá ani začátek, ani konec…O jakém naprosto základním geometrickém útvaru je řeč?
8. Že pravoúhlý trojúhelník má jeden ze svých úhlů pravý (tedy 90°), je asi všem jasné. Jaké ale jsou ty dva zbývající úhly?
9. Víte, jak se nazývá úhel o velikosti 360°?
10. Začínali jsme trojúhelníkem, tak s ním pojďme i skončit. Víte, jak se nazývají strany v pravoúhlém trojúhelníku?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Matematika vám nikdy nešla, zato v humanitních předmětech jste vždy excelovali? Zkuste náš literární kvíz: Othello, Macbeth či Romeo a Julie. Vyznáte se v díle Williama Shakespeara?

Načítám