Hlavní obsah

Co víte o Cyrilu a Metodějovi? Udělejte si test, schválně jestli máte aspoň základní přehled

Foto: Adam Jan Figel, Shutterstock.com

Foto: Adam Jan Figel, Shutterstock.com

O Cyrilovi a Metodějovi jsme se všichni učili ve škole. Navíc si je připomínáme každý rok 5. července, kdy se na jejich počest slaví státní svátek. Co o těchto bratrech nejen v Kristu a okolnostech jejich příchodu na Velkou Moravu víte?

Článek

Ve své době se řadili mezi nejvýznamnější byzantské učence a dnes se vnímají jako hlavní patroni Moravy a spolupatroni Evropy. Z pohledu dějin je příchod Cyrila a Metoděje na naše někdejší území příchodem křesťanství a vzdělanosti do českých zemí. Schválně zkuste, co o těchto slavných misionářích víte.

1. Svátek Cyrila a Metoděje slavíme 5. července, ale ve skutečnosti je toto datum spíš náhodné, protože do Velkomoravské říše věrozvěstové dorazili někdy na jaře, a to roku…
2. Cyril a Metoděj pocházeli z tehdy mimořádně významného byzantského města. O které město šlo?
3. Bratři položili základy kultury a vzdělanosti Velké Moravy tím, že přinesli jednoduché písmo pro zápis staroslovanštiny. Jak se písmo jmenuje?
4. Po většinu života nosil jeden z bratrů jiné jméno. Cyril přijal až pár měsíců před smrtí, když vstoupil do kláštera. Původně ho znali pod jménem:
5. Na misi s cílem prohloubit ve zdejších končinách křesťanství bratři vyrazili díky žádosti velkomoravského knížete u byzantského císaře Michala III. O kterého knížete šlo?
6. Zatímco Cyril zemřel šest let po jejich misi na Moravu, Metoděj se do zdejších krajin ještě vícekrát vrátil. Kde je pochován?
7. Na které památné hoře stojí bronzové sousoší Cyrila a Metoděje v nadživotní velikosti?
8. Kvůli špatnému překladu jména Metoděj z latiny zdejší lidé učence omylem přejmenovali. Jak je ve starší literatuře nazýván?
9. Nakonec oba bratři vstoupili do kláštera a vedli mnišský život. Metoděj byl ale původně významný úředník. Povoláním byl:
10. Který papež o mnoho let později prohlásil Cyrila a Metoděje za spolupatrony Evropy?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám