Hlavní obsah
3,2
(93)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Květen je chřestová sezona. V druhé polovině měsíce už je k dostání i prvotřídní český a slovenský chřest, tak si ho nenechte ujít. Pokud přidáte křupavé chlebové krutony, marinované artyčoky a třeba bazalku, nebude to mít chybu.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Krutony
  • 2 krajíce chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
Zálivka
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1/4 ks cibule
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Salát
  • 6 stonků zeleného chřestu
  • 2 ks rajčat
  • 4 ks kaparů
  • 4 ks marinovaného artyčoku
  • 1 snítka čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Chléb – klidně klasický český – nakrájejte na větší kostky a promíchejte s trochou olivového oleje. Pak ho rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a opečte v troubě dokřupava.

02.

Ocet smíchejte s olejem, osolte, opepřete a přidejte velmi jemně nasekanou cibuli.

03.

Rajčata pokrájejte na kousky, stonky chřestu zbavte spodních dřevnatých konců a zbytek nakrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky. Plody kapary rozpulte. Artyčoky, nejlépe marinované třeba s česnekem a bylinkami, slijte od přebytečného nálevu. Všechny ingredience promíchejte s krutony a zálivkou.

04.

Salát rozdělte do talířů a ozdobte čerstvou bazalkou - někdo rád přidá i pár hoblinek parmazánu.

Tip: V panzanelle kromě chleba nesmějí chybět rajčata a tato typická zálivka. Jinak ale popusťte uzdu fantazii a přidejte, co vás napadne!

Italové jsou kuchařští mágové a ze staršího chleba dovedou vykouzlit také výbornou polévku ribollita. Ovšem Češi nejsou rozhodně pozadu: ochutnejte chlebové karbanátky nebo třeba česnečku z vývaru s opečeným chlebem.

Načítám