Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Chléb – klidně klasický český – nakrájejte na větší kostky a promíchejte s trochou olivového oleje. Pak ho rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a opečte v troubě dokřupava.
02.
Ocet smíchejte s olejem, osolte, opepřete a přidejte velmi jemně nasekanou cibuli.
03.
Rajčata pokrájejte na kousky, stonky chřestu zbavte spodních dřevnatých konců a zbytek nakrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky. Plody kapary rozpulte. Artyčoky, nejlépe marinované třeba s česnekem a bylinkami, slijte od přebytečného nálevu. Všechny ingredience promíchejte s krutony a zálivkou.
04.
Salát rozdělte do talířů a ozdobte čerstvou bazalkou - někdo rád přidá i pár hoblinek parmazánu.
Tip: V panzanelle kromě chleba nesmějí chybět rajčata a tato typická zálivka. Jinak ale popusťte uzdu fantazii a přidejte, co vás napadne!
Italové jsou kuchařští mágové a ze staršího chleba dovedou vykouzlit také výbornou polévku ribollita. Ovšem Češi nejsou rozhodně pozadu: ochutnejte chlebové karbanátky nebo třeba česnečku z vývaru s opečeným chlebem.