Hlavní obsah
3,3
(6)
Foto: lozas, Shutterstock.com

Foto: lozas, Shutterstock.com

Nákyp z květáku a uzeného masa zachutná malým i velkým. Kdo by odolal bešamelu?

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 1 ks květáku
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g uzeného sýra
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 2 ks žloutků
  • 2 ks bílku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Očištěnou hlavičku květáku rozeberte na růžičky a uvařte téměř doměkka v osolené vodě. Okapaný květák přeložte do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací formy, smíchejte s kousky uzeného masa (nebo moravského uzeného) a proužky uzeného sýra.

02.

V kastrolku si vytvořte bešamel (máslo, hladká mouka a mléko), do prochladlé směsi vmíchejte dva žloutky a tím květák přelijte. Můžete ještě vytvořit čepičku z bílkového sněhu a posypat strouhaným sýrem. Koření se solí, muškátovým květem, posekanými bylinkami. Zapečte asi 20 minut v předehřáté troubě, podávejte s brambory nebo brkaší.

Tip: Podobnou směs můžete udělat třeba z brokolice nebo z kapusty.

Související témata:

Načítám