Článek
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte - ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
02.
Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobrá je i petržel či pažitka.
03.
Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova.
04.
Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano...) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.
Tip
Placičky pěkně drží, ale pokud chcete do těsta přidat trochu mouky, bude se vám s ním lépe pracovat. Placky s bezlepkovými vločkami však můžou i celiaci.
Z květáku připravíte i skvělý koláč se sýrem, cizrnové kuličky v kari omáčce nebo sytý salát se sezamem.