Článek
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky. Všechny zbylé ingredience smíchejte na těstíčko (olej dejte obyčejný řepkový nebo nějaký výraznější – sezamový či arašídový) a kousky v něm obalte. Rozložte na pečicí papír a pečte asi 20 minut při 190 °C na skus. V polovině pečení promíchejte.
02.
Na troše oleje zprudka orestujte kousky cibule a papriky. Přidejte nasekaný zázvor, česnek, jarní cibulku (kousek zelené natě si schovejte na ozdobu), chilli dle chuti a arašídy a také opečte.
03.
Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, zalijte ji omáčkou. Tu připravíte tak, že opět jen smícháte všechny suroviny. Místo medu mohou dát vegani hnědý cukr a místo vína se hodí i trocha rýžového octa nebo třeba sherry.
04.
Ještě pár minut míchejte, aby omáčka zhoustla, poté opatrně vmíchejte opečený květák a podávejte s jasmínovou rýží posypané odloženou nasekanou natí z cibulky nebo třeba sezamem.
Tip
Do omáčky přidejte špetku mletého badyánu nebo čínského koření pěti vůní, jídlu dodá prima exotickou vůni.
Co nejraději vaříte z květáku? My ho milujeme pečený, v těstíčku i v sýrovém koláči.