Článek
Postup
01.
Očištěný květák rozdělte na růžičky a po 3–4 částech ho rozmixujte na jemnou drť připomínající rýži. Kdybyste ho mixovali najednou, hrozí, že některé růžičky zůstanou v celku, zatímco zbytek už bude moc jemný.
02.
Olej s na jemno nakrájeným česnekem rozehřejte a květák na něm pomalu opékejte. Nenechte se odradit jeho množstvím – tepelnou úpravou slehne. Po 5 minutách přidejte sójovou omáčku, sůl, zázvor a ještě 5 až 10 minut, za občasného míchání, opékejte, až je květák na skus.
03.
Na závěr přimíchejte nasekaný koriandr a ochuťte limetkovou šťávou. Podávejte k asijským jídlům (třeba žlutému kari s kuřetem) místo rýže.
Z pečeného květáku lze připravit opravdu vynikající a hustá polévka.