Článek
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky, celer nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a orestujte na něm cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kmín, vše promíchejte a nechte provonět. Do základu pak přidejte květák a celer.
02.
Ještě krátce vše orestujte a nakonec vše zalijte vývarem. Polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu. Když je květák měkký, odeberte z něho asi jednu třetinu a nechte stranou. Polévku pak rozmixujte. Přiveďte opět k varu, vmíchejte smetanu a stáhněte z ohně. Podle potřeby ještě dosolte.
03.
Odložený květák rozeberte na ještě menší růžičky a obalte je v trojobalu. Na oleji je usmažte dozlatova a vyskládejte je na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ořechy nasekejte nahrubo a opečte je na suché pánvi.
04.
Nalijte polévku do talířů a každou porci ozdobte smaženým květákem a ořechy a pokapejte olivovým olejem. Podle chuti můžete ještě dozdobit bylinkami.
A ještě jeden zajímavý recept na květák pečený v troubě s kokosovou čočkou.