Hlavní obsah
2,4
(7)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Květák jistě znáte jako mozeček, nebo smažený s tatarkou. Pokud chcete změnu, vyzkoušejte náš recept, kterému se také říká květáková hlava.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 50 g sýru s modrou plísní
  • 50 g sýru eidam
  • 50 g plísňového sýru
  • 2 ks vejce
  • 1 svazek čerstvých bylinek
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Květák očistěte a zbavte listů tak, aby se nerozpadal. Pokud ho máte raději měkčí, dejte ho předvařit na pár minut do osolené vody, ale není to nezbytně nutné. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

02.

Hlavu květáku pak položte na prkénko, tvořte do ní koncem vařečky otvory a ty plňte slaninou (případně kdo má rád třeba i salámem).

03.

Sýry nastrouhejte, do misky k nim rozklepněte vajíčka, přidejte nasekané bylinky a těstíčko promíchejte. Lžící potom utvořte kolem celého květáku sýrový obal. Na dno pekáčku položte alobal, posaďte na něj obalený květák a vše dejte do trouby.

04.

Asi po 20 minutách, kdy se vytvoří pevnější krusta, květák přikryjte druhým kouskem alobalu a nechte ho dalších 25 minut péct. Pak ho stačí jen vyndat, nakrájet a podávat.

Máte tuto košťálovou zeleninu v oblibě? Koukněte na další 3 recepty z květáku.

Související témata:

Načítám