Článek
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a dejte vařit do osolené vody s lžící citronové šťávy. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vařte podle velikosti asi 15 až 20 minut doměkka a sceďte.
02.
Rozpalte velkou pánev a nasucho v ní opečte piniová semínka. Dobře je hlídejte a prohazujte. Až začnou chytat barvu a rozvoní se, přesypte je na talíř. Pánev vytřete suchou utěrkou a vraťte na sporák na střední plamen. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte strouhanku. Za stálého míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to jenom pár minut.
KVĚTÁKOVÁ INSPIRACE
03.
K osmažené strouhance vsypte květák a promíchejte tak, aby se v ní všechny růžičky obalily. Podávejte posypané piniovými semínky a nadrobno nakrájenou petrželovou natí.
04.
Jako příloha se hodí vařené brambory s máslem a petrželkou a zelený salát.
Tip: Strouhanku panko můžete nahradit obyčejnou strouhankou. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte k strouhance při smažení prolisovaný stroužek česneku.
Děláváte si vařenou zeleninu s opraženou strouhankou, nebo nedáte dopustit na trojobal? Vyzkoušejte křupavou kůrčičku na květáku bez smažení.