Hlavní obsah
3,2
(72)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Pevné, čerstvé a sněhobílé hlávce květáku odolám málokdy. A i když je smažený nepřekonatelný, v týdnu volím jednodušší a rychlejší úpravy. S osmaženou strouhankou chutná „karfiol“ překvapivě podobně, u hrnců ale strávíte čtvrtinu času. Když použijete strouhanku panko a navrch nasypete pár opražených piniových semínek a hrst zelených natí, tak se z rychlovky stane specialita.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 80 g másla
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 hrst piniových semínek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce listové petržele
K podávání
  • 800 g brambor
  • 20 g másla
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a dejte vařit do osolené vody s lžící citronové šťávy. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vařte podle velikosti asi 15 až 20 minut doměkka a sceďte.

02.

Rozpalte velkou pánev a nasucho v ní opečte piniová semínka. Dobře je hlídejte a prohazujte. Až začnou chytat barvu a rozvoní se, přesypte je na talíř. Pánev vytřete suchou utěrkou a vraťte na sporák na střední plamen. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte strouhanku. Za stálého míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to jenom pár minut.

03.

K osmažené strouhance vsypte květák a promíchejte tak, aby se v ní všechny růžičky obalily. Podávejte posypané piniovými semínky a nadrobno nakrájenou petrželovou natí.

04.

Jako příloha se hodí vařené brambory s máslem a petrželkou a zelený salát.

Tip: Strouhanku panko můžete nahradit obyčejnou strouhankou. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte k strouhance při smažení prolisovaný stroužek česneku.

Děláváte si vařenou zeleninu s opraženou strouhankou, nebo nedáte dopustit na trojobal? Vyzkoušejte křupavou kůrčičku na květáku bez smažení.

Související témata:

Načítám