Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte jogurt, česnek, citronovou šťávu, hořčici, sůl a všechno koření. Květák omyjte a pořádně osušte (u téhle úpravy ho nemusíte předvařit). Rozeberte ho na růžičky a promíchejte s jogurtovou marinádou. Množství jogurtu v receptu je orientační, záleží na velikosti květáku. Důležité je, aby byla každá růžička pořádně obalená.
02.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Pekáček, do kterého se vejde květák v jedné vrstvě, vymažte zlehka olejem. Do pekáčku rozložte květák a přidejte všechnu marinádu z misky. Povrch posypte strouhaným sýrem.
03.
Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut – povrch bude lákavě zlatohnědý, květák propečený, ale stále příjemně křupavý.
04.
Upečený posypte nasekanou petrželovou natí a podávejte s vařenými brambory a zeleným salátem.
Tip: S kořením můžete experimentovat – místo papriky a hořčice vmíchejte do jogurtu třeba ostrou kari pastu nebo výraznější bylinky ze zahrádky.
V troubě a bez smažení můžete upéct i řízky. Jsou dietnější a přesto šťavnaté!