Hlavní obsah
3,2
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kuskus má oproti klasickým těstovinám jednu velkou výhodu: hotový je opravdu rychle a bez vaření. Jeho výroba spočívá v tom, že se zrnka krupice střídavě prolévají slanou vodou a suší, až se pak rozdrtí na jemný kuskus. Vám už stačí jen zvolené množství zalít vroucí vodou a chvíli počkat.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kuskus
  • 140 g kuskusu
  • 1,5 lžičky pikantního koření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 230 ml vroucí vody
  • 120 g kuřete
  • 4 ks sušených rajčat
  • 4 ks cherry rajčat
  • 70 g sýru feta
  • 1 hrst listové petržele
Pikantní kořenící směs
  • 3 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky sušeného koriandru
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou kořenící směsi. Všechno koření prostě smíchejte dohromady, můžete přidat i trochu mletého nového koření, případně poměr koření trochu upravit podle chuti. Dominantní by ale měl být římský kmín, koriandr, kurkuma a chilli.

02.

Kuře upečte na másle  nebo použijte zbylé pečené maso od předchozího jídla – tento recept je na zpracování takového zbytku naprosto ideální.

03.

Kuskus smíchejte s kořením (zbylé uchovejte pro příští použití), olivovým olejem a nechte odležet v nádobě s velkou plochou dna – třeba v kastrolu, hlubokém talíři nebo misce. Zalijte vroucí vodou, promíchejte, přiklopte poklicí a nechte asi 7 minut odstát. Díky velké ploše dna a nízké vrstvě kuskusu nabobtná rovnoměrně.

04.

Sušená rajčata a sýr feta nakrájejte na malé kousky, cherry rajčata přepulte a zlehka opečte na kapce olivového oleje, petržel nasekejte nahrubo. Spolu s obraným kuřecím masem vše promíchejte s hotovým kuskusem. Podávejte teplé nebo studené místo salátu.

Načítám