Článek
Postup
01.
Gril roztopte na přímý - středně silný - žár, pokud máte možnost regulovat teplotu, měla by se pohybovat kolem 200 stupňů Celsia.
02.
Maso ostrým nožem nařízněte tak, aby bylo po rozložení silné jen asi 7 mm, kraj ale nedořezávejte, aby šel řízek otevřít jako kniha.
03.
Po obou stranách řízky zlehka osolte, opepřete a potřete utřeným česnekem. Na každý řízek položte plátek sušené šunky, na polovinu překrojený plátek italského sýru (ideálně Provolone) a asi 2 lístky bazalky.
04.
Řízky následně smotejte, pokud možno co nejpevněji, do závitku, který převažte bílou nití. Její konce odstřihněte a závitek potřete kapkou oleje.
05.
Závitky grilujte pod poklopem zhruba 12 minut, dokud se ze všech stran neopečou dozlatova – vždy to trvá asi 3 minuty.
06.
Maso sundejte z grilu a nechte asi 5 minut odpočinout; mezitím v menším hrnci na středním až silném stupni ohřejte rajčatovou omáčku.
07.
Závitky zbavte nití, nakrájejte na plátky a podávejte s rajčatovou omáčkou a zbytkem nasekané bazalky.
Pokud jste masožrouti, určitě vyzkoušejte další masové závitky, po kterých se jen zapráší.