Článek
Postup
01.
Připravte si maso. Skvělá jsou kuřecí prsa, ale hodí se i šťavnatější stehenní řízky nebo krůta.

Do marinády se dává vlastně stejné koření jako do omáčky, proto se seznam surovin zdá dlouhýFoto: Eva Malúšová
02.
Maso pokrájejte na kousky o velikosti většího sousta a smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, kořením (masalou, římským kmínem, kurkumou a koriandrem), chilli dle chuti a solí. Nechte alespoň 20 minut, ale lépe až do druhého dne, marinovat.

Když maso naložíte den předem, budou i kuřecí prsa díky jogurtu krásně šťavnatáFoto: Eva Malúšová
03.
Poté rozpalte gril nebo troubu na 200 °C, maso i s marinádou rozložte do pekáčku s trochou oleje. Pečte asi 20 minut, aby se maso pěkně opeklo (úplně propečené ale být nemusí, dopeče se v omáčce). V polovině pečení lze otočit.

Maso můžete opéct i na pánvi, ale v troubě to zmáknete bez mícháníFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím se pusťte do omáčky. Na směsi másla a oleje (nebo ještě lépe na přepuštěném másle ghí) nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, vmíchejte všechno koření (množství chilli opět upravte dle své chuti), prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte ještě pár vteřin rozvonět.

Voňavé koření přijde i do omáčkyFoto: Eva Malúšová
Tip: Pokud neseženete požadované koření, použijte alespoň klasické kari, pepř, špetku skořice a papriku. Místo passaty se hodí i krájená rajčata v plechovce.

Do horkého másla s olejem můžete přidat i pár tobolek kardamomu, jen je pak nezapomeňte z omáčky vylovitFoto: Eva Malúšová
05.
Vmíchejte protlak, pasírovaná rajčata, sůl, cukr a trochu vody a 15 až 20 minut povařte. Na závěr zjemněte smetanou.

Kombinace rajčatové omáčky se smetanou nikdy nezklameFoto: Eva Malúšová
06.
Vmíchejte maso i se šťávou, ještě asi 10 minut povařte, ochutnejte a případně dosolte.

Do hotové omáčky vmíchejte maso i s veškerou šťávouFoto: Eva Malúšová
07.
Podávejte s rýží basmati a nasekaným čerstvým koriandrem.

Připravte se na to, že tahle voňavá krémová omáčka se šťavnatým masem se na stole moc dlouho neohřejeFoto: Eva Malúšová
Kromě rýže se jako příloha bezvadně hodí i domácí jogurtový naan nebo paratha, bramborové placky se sýrem.