Článek
Postup
01.
Připravte si maso. Skvělá jsou kuřecí prsa, ale hodí se i šťavnatější stehenní řízky nebo krůta.
02.
Maso pokrájejte na kousky o velikosti většího sousta a smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, kořením (masalou, římským kmínem, kurkumou a koriandrem), chilli dle chuti a solí. Nechte alespoň 20 minut, ale lépe až do druhého dne, marinovat.
03.
Poté rozpalte gril nebo troubu na 200 °C, maso i s marinádou rozložte do pekáčku s trochou oleje. Pečte asi 20 minut, aby se maso pěkně opeklo (úplně propečené ale být nemusí, dopeče se v omáčce). V polovině pečení lze otočit.
04.
Mezitím se pusťte do omáčky. Na směsi másla a oleje (nebo ještě lépe na přepuštěném másle ghí) nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, vmíchejte všechno koření (množství chilli opět upravte dle své chuti), prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte ještě pár vteřin rozvonět.
Tip: Pokud neseženete požadované koření, použijte alespoň klasické kari, pepř, špetku skořice a papriku. Místo passaty se hodí i krájená rajčata v plechovce.
05.
Vmíchejte protlak, pasírovaná rajčata, sůl, cukr a trochu vody a 15 až 20 minut povařte. Na závěr zjemněte smetanou.
06.
Vmíchejte maso i se šťávou, ještě asi 10 minut povařte, ochutnejte a případně dosolte.
07.
Podávejte s rýží basmati a nasekaným čerstvým koriandrem.
Kromě rýže se jako příloha bezvadně hodí i domácí jogurtový naan nebo paratha, bramborové placky se sýrem.