Hlavní obsah
3,4
(766)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tikka masala je jídlo, po kterém mají tendence vylizovat talíře i ti nejlépe vychovaní – krémová omáčka z voňavého koření, rajčat a smetany tvoří spolu se šťavnatým masem a nadýchanou rýží dobrotu, které prostě nejde odolat. Nelekněte se delšího seznamu surovin, většina je koření a opakuje se u masa i omáčky.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na kuře
  • 800 g kuřecích prsou
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 špetka mletého chilli
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce řepkového oleje
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1 balení rajčatové passaty
  • 1 špetka mletého chilli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce řepkového oleje
K podávání
  • 3 hrnky rýže basmati
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Připravte si maso. Skvělá jsou kuřecí prsa, ale hodí se i šťavnatější stehenní řízky nebo krůta.

Foto: Eva Malúšová

Do marinády se dává vlastně stejné koření jako do omáčky, proto se seznam surovin zdá dlouhýFoto: Eva Malúšová

02.

Maso pokrájejte na kousky o velikosti většího sousta a smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, kořením (masalou, římským kmínem, kurkumou a koriandrem), chilli dle chuti a solí. Nechte alespoň 20 minut, ale lépe až do druhého dne, marinovat.

Foto: Eva Malúšová

Když maso naložíte den předem, budou i kuřecí prsa díky jogurtu krásně šťavnatáFoto: Eva Malúšová

03.

Poté rozpalte gril nebo troubu na 200 °C, maso i s marinádou rozložte do pekáčku s trochou oleje. Pečte asi 20 minut, aby se maso pěkně opeklo (úplně propečené ale být nemusí, dopeče se v omáčce). V polovině pečení lze otočit.

Foto: Eva Malúšová

Maso můžete opéct i na pánvi, ale v troubě to zmáknete bez mícháníFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím se pusťte do omáčky. Na směsi másla a oleje (nebo ještě lépe na přepuštěném másle ghí) nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, vmíchejte všechno koření (množství chilli opět upravte dle své chuti), prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte ještě pár vteřin rozvonět.

Foto: Eva Malúšová

Voňavé koření přijde i do omáčkyFoto: Eva Malúšová

Tip: Pokud neseženete požadované koření, použijte alespoň klasické kari, pepř, špetku skořice a papriku. Místo passaty se hodí i krájená rajčata v plechovce.

Foto: Eva Malúšová

Do horkého másla s olejem můžete přidat i pár tobolek kardamomu, jen je pak nezapomeňte z omáčky vylovitFoto: Eva Malúšová

05.

Vmíchejte protlak, pasírovaná rajčata, sůl, cukr a trochu vody a 15 až 20 minut povařte. Na závěr zjemněte smetanou.

Foto: Eva Malúšová

Kombinace rajčatové omáčky se smetanou nikdy nezklameFoto: Eva Malúšová

06.

Vmíchejte maso i se šťávou, ještě asi 10 minut povařte, ochutnejte a případně dosolte.

Foto: Eva Malúšová

Do hotové omáčky vmíchejte maso i s veškerou šťávouFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte s rýží basmati a nasekaným čerstvým koriandrem.

Foto: Eva Malúšová

Připravte se na to, že tahle voňavá krémová omáčka se šťavnatým masem se na stole moc dlouho neohřejeFoto: Eva Malúšová

Kromě rýže se jako příloha bezvadně hodí i domácí jogurtový naan nebo paratha, bramborové placky se sýrem.

Načítám