Článek
Postup
01.
Kuřecí prsní řízky nakrájejte na stripsy. Z jednoho prsního řízku jsou podle jeho velikosti tři až čtyři kousky. Maso krájejte tak, aby plátky nebyly příliš vysoké: hůř by se prosmažily.
02.
Nejlépe den předem maso smíchejte s citronovou šťávou a nechte přes noc uležet. Jestli pospícháte, postačí aspoň 20 minut.
03.
Hladkou (nebo chcete-li bezlepkový recept, tak třeba sójovou nebo pohankovou) mouku smíchejte v hlubokém talíři s kořením, solí a pepřem. V druhém talíři či misce prošlehejte vejce. Ve třetím rozdrťte kukuřičné lupínky nahrubo.
04.
Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. (A jestli se vám nechce do brambor, zkuste polentové hranolky bez smažení – jsou dokonale křupavé.)
05.
V nádobě vhodné ke smažení rozehřejte asi 5centimetrovou vrstvu oleje na střední teplotu, tedy asi 160 °C. Než se olej rozehřeje, obalte kuřecí kousky v moučné směsi, následně ve vejci a nakonec v lupínkové drti.
06.
Obalené stripsy vkládejte do horkého oleje a usmažte je z obou stran dozlatova, dohromady to trvá asi šest až osm minut. Pak je vyndejte a nechte na mřížce okapat přebytečný tuk.
07.
Do horkého oleje vložte připravené bramborové hranolky a osmažte je dozlatova, trvá to dalších asi osm až deset minut. Vyjměte je a nechte rovněž trochu okapat. Pak je v míse promíchejte s trochou soli.
08.
Hotové stripsy podávejte s hranolky, zeleninovým (třeba mrkvovým) salátem a majonézou. Skvělá je španělská česneková majonéza aïoli. Nebo si dáte dip ze zakysané smetany? Výtečný je i zdravý jogurtový dip.
Když domácí pomfrity uděláte tak, jak je popsáno v tomto receptu, budou spíš měkké než křupavé. Jestli máte raději křupavější, návod najdete v testu 3 způsobů přípravy domácích hranolků. A pokud nestojíte o smažení, tak tady máte 8 fíglů, jak na nejlepší hranolky z trouby bez smažení.