Hlavní obsah
3,4
(163)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Recepty z jednoho hrnce jsou moc oblíbené. Chutě jednotlivých surovin se při společném pečení dokonale propojí a navíc neušpiníte tolik nádobí. Připravte si jednoduché voňavé kuřátko i s přílohou.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Marináda
  • 1 ks citronu
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 špetky soli
Kuře s rýží
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 180 g dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. Připravte si marinádu z oleje, šťávy a nastrouhané kůry z jednoho citronu, rozmarýnu a nadrcených stroužků česneku. Touto směsí maso ze všech stran pokryjte a nechte naložené minimálně hodinu.

02.

Ve větším litinovém hrnci marinované maso zprudka opečte na másle ze všech stran. Zbytek marinády schovejte. Osmažené maso vyndejte na talíř a ze dna odstraňte připečené kousky. 

03.

Nyní dejte do hrnce na zbytek másla restovat najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidejte k ní nepropláchnutou rýži a zbylou marinádu. Krátce zamíchejte, aby se rýže obalila tukem.  

04.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. K rýži nyní přilijte dvě třetiny horkého vývaru. Na rýži položte opečená kuřecí stehna, přiklopte a dejte péct dohromady asi na 30 minut. Po 20 minutách přelijte rýži zbytkem vývaru. Nakonec maso dopečte dozlatova už bez poklice. 

Foto: Svatava Vašková

Kuře s rýží nikdy nezklame a z jednoho pekáče je nejlepšíFoto: Svatava Vašková

Tip

Pečená rýže má výbornou chuť, jen doporučujeme zvolit co nejkvalitnější druh.

Máte rádi drůbež s jemnou příchutí citronu? Zkuste citronové kuře v jogurtové marinádě nebo citronové kuře se špenátem. Výborné je i kuře pečené s bramborami a citronem.

Načítám