Článek
Postup
01.
Kuřecí prsa nebo stehenní řízky nakrájejte na asi 1,5 cm tlusté proužky a minimálně 30 minut, nebo i do druhého dne, je nechte marinovat ve směsi sójové a rybí omáčky, nasekaného česneku, sušeného nebo čerstvého zázvoru, kurkumy či kari, chilli dle chuti, limetkové šťávy a kokosového mléka.
02.
V malém rendlíku smíchejte všechny suroviny na omáčku kromě limety: arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou a rybí omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a opět takové množství chilli, co vám sedí.
03.
Arašídovou směs za občasného míchání zahřejte až k bodu varu, hezky pak zhoustne. Vmíchejte necelou lžíci limetkové šťávy, ochutnejte a případně dochuťte.
04.
Maso napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (tolik pak nehrozí jejich vzplanutí) a z obou stran pozvolna opečte na grilu nebo v troubě.
05.
Podávejte s omáčkou, limetkou, koriandrem a čerstvou zeleninou nebo třeba se salátem z bílé ředkve.
Arašídovou omáčku můžete připravit i bez kokosového mléka. Hodí se pak i k rychlým nudlím nebo krůtím špízům, které v ní rovnou i namarinujete. A určitě zkuste tyhle báječné letní závitky s melounem.