Hlavní obsah
3,5
(56)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Důležité upozornění: jakmile jednou ochutnáte arašídovou omáčku, už nebude cesty zpět! Je skvělá i k zelenině či restovanému tofu, ale spolu s kuřecími špízy satay si své místo ve vašem letošním grilovacím repertoáru najde téměř určitě.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Špízy (rybí omáčku můžete vynechat)
  • 600 g kuřecího masa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka chilli
  • 1/2 ks limetky
  • 100 ml kokosového mléka
Omáčka (opět není nutné mít vše)
  • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 ks limetky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
K podávání
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 4 plátky limetky
  • 100 g čerstvé zeleniny
Článek

Postup

01.

Kuřecí prsa nebo stehenní řízky nakrájejte na asi 1,5 cm tlusté proužky a minimálně 30 minut, nebo i do druhého dne, je nechte marinovat ve směsi sójové a rybí omáčky, nasekaného česneku, sušeného nebo čerstvého zázvoru, kurkumy či kari, chilli dle chuti, limetkové šťávy a kokosového mléka.

02.

V malém rendlíku smíchejte všechny suroviny na omáčku kromě limety: arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou a rybí omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a opět takové množství chilli, co vám sedí.

03.

Arašídovou směs za občasného míchání zahřejte až k bodu varu, hezky pak zhoustne. Vmíchejte necelou lžíci limetkové šťávy, ochutnejte a případně dochuťte.

Foto: Autorka

Nejlepší chuť masu samozřejmě dodá opékání na grilu, ale skvělé bude i z troubyFoto: Autorka

04.

Maso napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (tolik pak nehrozí jejich vzplanutí) a z obou stran pozvolna opečte na grilu nebo v troubě.

05.

Podávejte s omáčkou, limetkou, koriandrem a čerstvou zeleninou nebo třeba se salátem z bílé ředkve.

Foto: Autorka

Množství chilli v marinádě (a případně i omáčce) upravte dle své chuti. Přidat můžete vždycky, ale ubrat ne...Foto: Autorka

Arašídovou omáčku můžete připravit i bez kokosového mléka. Hodí se pak i k rychlým nudlím nebo krůtím špízům, které v ní rovnou i namarinujete. A určitě zkuste tyhle báječné letní závitky s melounem.

Načítám