Článek
Postup
01.
Maso je nejlepší naložit do marinády den předem, aby hezky zkřehlo a ochutilo se. Nic ale nezkazíte ani třiceti minutami. Pokrájejte ho na kousky a naložte do směsi oleje, medu, prolisovaného česneku, papriky, římského kmínu a dle chuti přidejte mleté chilli, sůl a čerstvě mletý pepř.
02.
Teď se pusťte do rýže: 3/4 hrnku neuvařené rýže propláchněte a v osolené vodě uvařte, jak jste zvyklí. Cukety najemno nastrouhejte a v utěrce z nich vymačkejte co nejvíc tekutiny – jinak by byly příliš vodnaté. Vmíchejte k rýži spolu s kukuřicí (rozmrazenou či z plechovky), máslem a trochou soli hned, jak se rýže dovaří, a nechte 5 minut odpočinout pod pokličkou. Poté vmíchejte šťávu a kůru z 1 limety a nasekaný koriandr, pokud ho máte rádi.
03.
Kousky masa pak napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (díky nasáknutí vodou se nebudou tolik pálit) a z obou stran grilujte v troubě, na grilovací pánvi či kontaktním grilu (nebo upečte v troubě).
04.
Zralé avokádo rozmixujte s trochou soli, čerstvě mletého pepře, šťávou z poloviny limetky a kysanou smetanou na hladký krém. Podávejte spolu s cuketovou rýží a špízy.
Jak jste na tom s chilli, přidáváte ho do téměř každého jídla, nebo vás pálí pomalu i pepř?