Článek
Postup
01.
Palici česneku překrojte, v řezu pokapejte olejem a položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Chcete-li použít gril, oceníte návod, jak grilovat česnek.
NECHTE SE INSPIROVAT NAŠIMI ZAJÍMAVÝMI ŠPÍZY
02.
Mezitím namočte osm špejlí do vody. Maso nakrájejte na kostky a cibuli na větší kusy. Vše vložte do mísy, přidejte olej, sůl, kurkumu, pepř a lístky rozmarýnu. Vše důkladně promíchejte a maso pak střídavě napichuje s cibulí na špejle. Špízy vyskládejte do pekáčku, vyjměte z trouby česnek a vložte tam maso. Pečte asi 30 až 40 minut.
VYZKOUŠEJTE RŮZNÉ DRUHY MASA
03.
Zatímco se maso peče či griluje, vytlačte stroužky česneku ze slupek a vidličkou je v misce rozmačkejte. Promíchejte s majonézou a podle potřeby osolte. Hotové špízy namáčejte do česnekového dipu. (Vyzkoušejte recept na domácí majonézu anebo bleskovou majonézu hotovou za dvě minuty.) Podávejte s pečivem a zeleninovým salátem.
Máte rádi chuť a vůni grilovaných pokrmů, ale nemusíte maso nebo si chcete odlehčit? Vyzkoušejte oblíbené cuketové spirály s křupavým kabátkem anebo vegetariánské špízy s cuketou a sýrem halloumi. Výtečné jsou zeleninové špízy s tempehem a také sýrové špízy s ananasem z balkánského sýra.