Článek
Vykosťování celého kuřete už je trochu „vyšší dívčí“, takže jestli si na to netroufnete, udělejte ze stehenních řízků s kůží malé roládky. Nebojte se ale zbytečně, zase tak složité to není, a navíc – cvik dělá mistra! Jak na to krok za krokem, se dozvíte v našem videu Naučte se vykostit celé kuře.
Kuřecí roláda s lískooříškovou nádivkou
Na 4 porce potřebujete: 1 větší kuře (asi 1,5 kg), sůl, pepř, ½ toastového chleba, 2 vejce, 1 jarní cibulku, 75 g lískových oříšků, asi 70 ml mléka nebo smetany, 50 g rozpuštěného másla, muškátový oříšek, rostlinný olej
Postup: Kuře vykostěte a vzniklý plát masa z obou stran osolte, zevnitř i lehce opepřete. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a asi třetinu si odložte stranou. Do dvou třetin chleba přidejte žloutky, jemně nakrájenou cibulku, nasekané lískové oříšky, mléko, máslo a trochu muškátového oříšku. Osolte, opepřete a nechte odležet. Mezitím z bílků vyšlehejte tuhý sníh a spolu se zbylou třetinou chleba ho vmíchejte do oříškové hmoty.
Vzniklou nádivku dejte na masový obdélník – jeho delší strana bude délkou rolády. Nádivky může být jen tolik, abyste roládu zcela uzavřeli. Zarolujte, podle potřeby spíchněte párátky a převažte kuchyňským provázkem. Místa, kudy by mohla nádivka „utéct“, párátky ještě zpevněte. Roládu potřete kapkou oleje a položte do pekáče. Podlijte trochou vody a pečte při 180 °C asi 60 až 80 minut dozlatova, záleží na tloušťce rolády. Podávejte s bramborami.
ŠŤAVNATÉ MASOVÉ ROLÁDY A ZÁVITKY
Jaké nádivky máte ke kuřeti rádi vy?