Článek
Postup
01.
Nejlépe den předem (nebo alespoň hodinu) kuřecí prsa nebo stehenní řízky pokrájejte na menší kousky a naložte do směsi hořčice, olivového oleje, nasekaného česneku, provensálských bylinek či tymiánu a citronové šťávy. Díky marinování se maso nejen ochutí, ale také krásně zkřehne.
02.
Druhý den rozmixujte vlašské či pekanové ořechy (ale pozor, aby se z nich nestalo ořechové máslo) a smíchejte s moukou, solí a čerstvě mletým pepřem. Troubu vyhřejte na 200 °C.
03.
V pánvi, která smí do trouby, rozpalte olej. Kousky obalujte v ochucené mouce a směs na ně rukama pořádně přitiskněte, aby pěkně držela. Smažte z obou stran asi 2 minuty dozlatova, poté přesuňte do trouby a 10 až 15 minut dopečte, aby bylo maso dobře propečené.
04.
Před podáváním můžete dozdobit petrželí nebo třeba granátovým jablkem.
Tip: Smažení můžete vynechat úplně, obalené řízečky jednoduše rozložte na pomaštěný plech, pokapejte olejem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
Jako příloha se hodí klasické brambory či salát, ale ještě větší parádu uděláte se sýrovou bramborovou kaší, nastavovanou kaší s kroupami a cibulkou nebo bramborovými harmonikami hasselback.