Článek
Postup
01.
Začněte tím, že změklé máslo promícháte s trochou soli, podrceným česnekem a najemno nasekanými bylinkami (kopr, petržel nebo obojí). Máslo zabalte jako podlouhlý bonbon do potravinářské fólie a dejte do mrazáku ztuhnout.
02.
Mezitím si připravte maso. Buď do něj nožem vyřízněte kapsu, vložte do ní polovinu másla a dobře uzavřete párátkem, nebo maso mezi dvěma pláty fólie rozklepejte dotenka a máslo do něj zabalte. V tom případě ho opět napevno zavažte do fólie, ve které jste ho rozklepávali, a nechte alespoň 30 minut v mrazáku zatuhnout, aby se lépe obalovalo.
03.
Následuje klasický trojobal: nejdříve maso obalte v hladké mouce, poté v rozšlehaném osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance, skvělá je křupavější strouhanka panko. Opět můžete nechat v mrazáku chvíli zatuhnou, abyste měli jistotu, že máslo nevyteče.
04.
Troubu vyhřejte na 200 °C a na pánvičce rozpalte dostatečnou vrstvu řepkového oleje či sádla. Maso na pánvi z obou stran dozlatova opečte a dejte na 15 minut dopéct do trouby.
05.
Podávejte s bramborovou kaší, skrojkem citronu a případně malým salátem či jinou zelenou. Při rozkrojení z řízku vyteče bylinkové máslo a parádně maso ochutí.
Tip: Příště máslo dochuťte parmezánem nebo ho jako v Americe vyměňte za sýr s modrou plísní, který je dost slaný a výrazný, aby maso ochutil. Také ho ovšem předem zamrazte, aby z řízků nevytékal.
Pro extra šťavnaté kuřecí řízky je předem naložte do podmáslí a koření. Můžete je pak klidně upéct v troubě a budou přesto skvělé!