Článek
Postup
01.
Kuřecí maso nakrájejte na tenčí plátky (medailonky nebo prostě malé řízečky) a z obou stran je osolte. Troubu zapněte na 200 °C.
02.
Vajíčko rozdělte na žloutek a bílek – potřebovat budete pouze bílek. Rozšlehejte ho v hlubokém talíři, do druhého talíře nasypejte strouhaný kokos. Pekáček vytřete troškou oleje. Bude se vám hodit: 5 způsobů, jak čistě a rychle oddělit bílek od žloutku.
03.
Kousky masa obalte v rozšlehaném bílku a pak v kokosu a klaďte je s malými rozestupy do připraveného pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 až 30 minut dozlatova. Chcete-li zlatější barvu kokosu, v polovině pečení maso obraťte.
04.
Mezitím připravte salát. Okurku omyjte, odkrojte špičky, a kdyby byla hodně dlouhá, tak ji rozpulte. Škrabkou na sýr nebo na mandolíně ji pak podélně nakrájejte na tenoučké plátky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a smíchejte s okurkou.
05.
Na zálivku smíchejte dvě lžíce slunečnicového oleje (nebo arašídového či sezamového, záleží na vašich chuťových preferencích) s cukrem a rýžovým octem (můžete použít i bílý vinný ocet). Šikovné je udělat zálivku v malé skleničce s víčkem: zavřete ji a ingredience protřepejte, dobře se tak rozpustí cukr.
06.
Salát podávejte s kousky pečeného kokosového kuřete. Kdyby vám chyběla příloha k zakousnutí, dejte si ke kuřátku poctivé domácí housky.
Kokos naslano vás nezaujal, ale něco sladkého byste si dali? Upečte si australskou národní pochoutku lamington nebo kokosový cheesecake s domácími kokosovými kuličkami.