Hlavní obsah
3,5
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednou z možností jak zpracovat bylinky je salsa verde, která funguje na podobném principu jako italské pesto. Báječně s ní chutnají máslové kuřecí kousky.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na kuře
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 kousek citronové kůry
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na salsu verde
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 kousek citronové kůry
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 ks šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso nakrájejte příčným řezem na medailonky asi 7 mm silné. Osolte, opepřete a posypte trochou citronové kůry.

02.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla, přidejte trochu oleje a plátky masa na rozpáleném tuku z obou stran opečte dozlatova. Podle potřeby přidejte druhou lžíci másla.

03.

Mezitím připravte salsu verde. Do sekáčku nebo mixeru dejte směs různých bylin – chybět by neměla saturejka, tymián, trocha šalvěje, plocholisté petržele, máty a malý kousek rozmarýnu, toho ale stačí opravdu jen kousek. Přidejte od soli propláchnuté kapary, pokrájenou šalotku, rozmáčknutý česnek, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Rozmixujte na kaši. Hotová omáčka není úplně hladká, jsou v ní patrné kousky bylinek.

04.

Když je maso opečené, sundejte ho z pánve. Do té vlijte trochu bílého vína. Alkohol se prakticky ihned odpaří, vy ale ode dna jednoduše odvaříte všechny výpečky a vzniklá šťáva dostane pořádný šmrnc.

05.

Maso podávejte přelité salsou verde a šťávou z pánve, jako příloha se hodí brambory.

Nebo zkuste místo bylinkové salsy paprikovou či ořechovou.

Související témata:

Načítám