Článek
Postup
01.
Na marinádu oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nakrájejte ho na jemné nudličky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V nekovové míse dobře promíchejte olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu a cukr. Přidejte česnek a zázvor, osolte a opepřete.
02.
Kuřecí prsa opláchněte, osušte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s marinádou a nechte naložené v chladu přes noc, nebo hodinu na lince. Když pospícháte, můžete jídlo začít připravovat ihned – chuť ale nebude tak výrazná.
03.
Rozpalte větší hlubší pánev a chvíli na ní nasucho opékejte sezamová semínka. Když se rozvoní a začnou hnědnout, přesuňte je na talířek (opravdu stačí do světlehnědé barvy, ještě dojdou). Uvolněnou pánev vytřete suchým ubrouskem, vsypte do ní naložené maso i s marinádou, stáhněte částečně plamen a za stálého míchání opékejte, až jsou prsa zvenku hnědá a uvnitř hotová – stačí pár minut.
04.
Do mističky vlijte asi jeden decilitr studené vody a rozmíchejte v ní lžičku škrobu. Podlijte jím kuřecí nudličky, pořádně promíchejte, nechte zhoustnout a odstavte. Ochutnejte a šťávu dolaďte citronovou (nebo limetkovou) šťávou.
05.
Podávejte s rýží, posypané opraženým sezamem a koriandrem.
Tip: Takhle připravené kuře chutná i větším dětem. Připravujete-li pokrm pro milovníky ostřejších chutí, přidejte navrch chilli papričku a nakrájenou jarní cibulku.
Máte rádi jídla inspirovaná asijskou kuchyní?