Článek
Postup
01.
Bylinky a slupky z kousku okurky (zbytek snězte nebo použijte do salátu) dejte do mixéru nebo sekáčku, zalijte je olivovým olejem a rozmixujte. Kromě zmíněných bylinek se hodí trocha oregana, pár listů bazalky, petrželka nebo klidně mrkvová nať. Osolte, opepřete, dochuťte limetkovou šťávou (nebo vinným octem) a je hotovo. Slupky z omytých okurek dodají omáčce úžasnou svěžest.
02.
Kuřecí prsa naporcujte na medailonky, případně nižší plátky a z obou stran je osolte a opepřete. V pánvi na troše oleje nebo na grilu potřeném olejem pak maso z obou stran opékejte dozlatova.
03.
Hotové kuřecí maso podávejte se salsou verde, jako příloha se hodí brambory, originální bramborové přílohy či bramborové hranolky nebo pečivo.
Tip
Do omáčky můžete rozmixovat i cibuli, pár listů mladé řepy nebo nať jarní cibulky. Italové přidávají i kapary a ančovičky, Mexičané se neobejdou bez koriandru a zelené chilli papričky, základem argentinské chimichurri verde je petrželka a česnek.
K masu můžete použít i spoustu jiných jednoduchých omáček. Zkuste BBQ omáčku podle Martina Škody nebo třeba již zmiňovanou petrželovou chimichurri verde.