Článek
Piccata se tradičně připravuje z tenkých plátků telecího masa. Můžete ale použít i kuřecí prsa: když je správně nakrájíte, získáte levnější, ale neméně dobrou alternativu.
Postup
01.
Z kuřecích prsou oddělte menší vnitřní sval (někdy se mu říká i kuřecí panenka, je to ten kousek masa, který na prsou drží jenom volně). Větší sval položte na prkénko oblou stranou nahoru a naplocho ho přidržte celou dlaní. Ostrým nožem ho rozkrojte na polovinu tak, že nůž povedete rovnoběžně s prkénkem – získáte tak dva stejně vysoké tenčí plátky, kterým bude k propečení stačit pár minut. Maso osolte a opepřete z obou stran.
02.
Do větší pánve vlijte olej, přidejte lžíci másla a nechte zahřát na středním ohni. Až bude tuk horký, zlehka obalte maso v hladké mouce, přebytečnou mouku setřeste a maso opečte z obou stran dohněda, potrvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
Tip: Když se vám maso do pánve nevejde v jedné vrstvě, osmažte ho postupně v několika várkách. V mouce ho vždy obalujte těsně před tím, než půjde do pánve.
03.
Osmažené maso vyjměte a nechte chvíli bokem. Do pánve přidejte šalotku nakrájenou nadrobno a lžíci másla. Osolte, opepřete a za stálého míchání ji osmažte dosklovata. Do pánve poté přidejte citronovou šťávu, vývar a ze dna pánve odvařte všechny přípečky z masa.
Tip: Puristé, tedy milovníci stylové čistoty, můžou šalotku úplně vynechat, jídlo bude skvělé a rychleji připravené i bez ní. Já ji mám v omáčce ráda, dodá ji příjemnou sladkost a chuť navíc.
04.
Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a už jenom krátce povařte, postačí 4–5 minut, občas maso v omáčce obraťte. Až omáčka zhoustne, přidejte ještě kapary a nechte je už jenom krátce prohřát. Odstavte z ohně, do omáčky zašlehejte poslední lžíci masa a ihned podávejte bohatě posypané čerstvou petrželkou. Jako příloha se hodí těstoviny, ale postačí jenom kousek bílé bagety, kterou vytřete všechnu tu skvělou máslovou omáčku.
V italských kuchařkách se můžete poohlédnout také po receptu na dezert. Tiramisu do skleničky bude hotové za 10 minut, za vyzkoušení ale stojí i náročnější sicilské trubičky cannoli.