Článek
Postup
01.
Mouku nasypte do mísy, přidejte olej, vodu, sůl a bylinky a vypracujte měkké hladké těsto. Odložte stranou odpočinout.
02.
Kuřecí maso nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi na troše oleje. Osolte a opepřete. Postupně přidávejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a na poloviny až čtvrtiny kapustičky. Nakonec přidejte plátky žampionů.
03.
Směs poprašte hladkou moukou a nechte lehce zasmahnout. Pak podlijte asi 150 ml vody a pořádně míchejte, aby se všechna mouka uvolnila do tekutiny a vznikla jemná omáčka. Přilijte smetanu, podle potřeby i vodu (výsledek má být jemná hladká omáčka hustější konzistence), přidejte koření a nechte asi 10 minut podusit.
04.
Mezitím troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3–4 mm silný plát. Směs z pánve přendejte do zapékací misky a tu překryjte těstem jako poklicí. Na okrajích utěsněte. Na 3 či 4 místech do těsta udělejte špičkou ostrého nože malý otvor, aby měla kudy unikat pára.
05.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Podávejte ihned – těsto z poklice poslouží i jako příloha.
Pokud vás pečení pod poklicí z těsta nadchlo, tak určitě zkuste také slaný koláč se šunkou, klobásou a špenátem nebo americkou klasiku v podobě jablečného páje.