Hlavní obsah
2,9
(114)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kousky kuřecího masa v hedvábně jemné omáčce, kořenová zelenina, kapustičky, žampiony... Taky se vám sbíhají sliny? Zapečte tuhle směs pod jednoduchým bylinkovým těstem a skvělá večeře je na světě!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • 70 ml studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušených bylinek
Na náplň
  • 2 ks kuřecích stehenních řízků
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 8 ks růžičkové kapusty
  • 6 ks žampionů
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte do mísy, přidejte olej, vodu, sůl a bylinky a vypracujte měkké hladké těsto. Odložte stranou odpočinout.

02.

Kuřecí maso nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi na troše oleje. Osolte a opepřete. Postupně přidávejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a na poloviny až čtvrtiny kapustičky. Nakonec přidejte plátky žampionů. 

03.

Směs poprašte hladkou moukou a nechte lehce zasmahnout. Pak podlijte asi 150 ml vody a pořádně míchejte, aby se všechna mouka uvolnila do tekutiny a vznikla jemná omáčka. Přilijte smetanu, podle potřeby i vodu (výsledek má být jemná hladká omáčka hustější konzistence), přidejte koření a nechte asi 10 minut podusit.

04.

Mezitím troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3–4 mm silný plát. Směs z pánve přendejte do zapékací misky a tu překryjte těstem jako poklicí. Na okrajích utěsněte. Na 3 či 4 místech do těsta udělejte špičkou ostrého nože malý otvor, aby měla kudy unikat pára.

05.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Podávejte ihned – těsto z poklice poslouží i jako příloha.

Pokud vás pečení pod poklicí z těsta nadchlo, tak určitě zkuste také slaný koláč se šunkou, klobásou a špenátem nebo americkou klasiku v podobě jablečného páje

Načítám