Článek
Postup
01.
Nastrouhanou citronovou kůru smíchejte s citronovou šťávou a nadrceným (nebo mletým) šafránem. Nechte stranou odležet.
02.
Kuřecí horní stehna podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte a opepřete. V hluboké pánvi (nebo ještě lépe pánvi na paellu, důležitá je ale velká plocha dna) rozehřejte olivový olej a maso na něm osmahněte dozlatova kůží dolů. Pak maso otočte a osmahněte i z druhé strany, dohromady to trvá asi 10 minut. Vyjměte ho z pánve.
03.
Mezitím nakrájejte nahrubo cibuli a promáčknuté stroužky česneku nasekejte najemno. Do pánve s kuřecím výpekem vložte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a snítku tymiánu a nechte pořádně rozvonět.
04.
K cibuli nasypte kulatozrnnou rýži (hrnkem myslíme hrnek o objemu 200 ml) a promíchejte. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte citronovou šťávu se šafránem. Nakonec podlijte kuřecím vývarem a osolte.
05.
Maso zamáčkněte kůží nahoru do rýže, přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 15 minut skoro doměkka.
06.
Papriku nakrájejte na malé kousky. Vmíchejte ji spolu s hráškem do rýže. Před podáváním posypte petrželkou.
Kombinace kuřecího masa s rýží je oblíbená po celém světě. Skvělá je smažená rýže s kuřetem po indonésku i čínskou kuchyní inspirované kuřecí kousky na medu, sójové omáčce, limetce a chilli.