Článek
Postup
01.
Nejprve si připravíme kuřecí kuličky. Obyčejný rohlík či housku nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Přidejte namleté kuřecí maso, celé vejce, nasekanou petrželku a nadrcený česnek. Vše zamíchejte.
02.
Směs osolte, opepřete a postupně přidávejte strouhanku, aby se daly jednoduše vytvořit kuličky. Směs by neměla být příliš tuhá.
03.
Na plech s pečicím papírem vyskládejte masové kuličky. Lehce je podlijte vodou a pečte je při 180 stupních asi 20–30 minut, dokud nezačnou zlátnout. V průběhu pečení můžete mezi kuličky dát trošku másla.
04.
Mezitím je čas na omáčku. Inspiraci jsme našli ve francouzské cibulačce. Cibule nakrájejte na měsíčky a v litinové pánvi, ve které budete později pokrm zapékat, na másle zvolna restujte asi 10–15 minut. Občas zamíchejte. Ke konci přidejte čerstvý tymián a sůl.
05.
Když je cibule hotová, zalijte ji vývarem a bílým vínem a 5 minut provařte. Nakonec do pánve položte opečené kuřecí kuličky, vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby.
Ideální přílohou je tahle nadýchaná a jemná bramborová kaše.