Článek
Postup
01.
Hmotu si připravte den předem, aby dostatečně zatuhla. Maso můžete použít zbylé vařené, pečené, grilované i mleté. Maso pokrájejte na menší plátky a z obou stran dozlatova opečte na olivovém oleji. Vyndejte a vidličkami natrhejte na vlákna nebo nasekejte nadrobno.
02.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte česnek a po několika vteřinách zasypejte moukou. Ještě minutu restujte a za stálého míchání přilijte mléko. Osolte, opepřete, ochuťte muškátem a 5 až 10 minut za stálého míchání povařte na velmi hustou kaši.
03.
Kaši nechte trochu vychladnout, vmíchejte nasekanou petržel, nahrubo nastrouhaný sýr a kuře, případně ještě dochuťte a nechte do druhého dne v lednici zatuhnout.
04.
Namočenýma rukama pak tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, které obalujte v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
05.
Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak, se salátem nebo oblíbeným dipem. Já ochutila trochu kysané smetany citronovou šťávou, kečupem, špetkou chilli a bílým pepřem.
Tip: Přidat můžete i kousky opražené slaniny (nebo jamónu), jiné sýry, jarní cibulku, kukuřici, bylinky nebo třeba spařený špenát.
Přichystejte si celou španělskou hostinu: začněte vrásčitými brambůrky papas arrugadas nebo chlebovou polévkou salmorejo a pokračujte paellou, bramborovou tortillou a samozřejmě sangrií. Jako dezert poslouží božská crema catalana.